Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Direktsänt nationaldagsfirande på slottet

Landshövding Carl Fredrik Graf har bjudit in till ett nationaldagsfirande i liten skala i Linköpings slottsträdgård. Firandet kommer att direktsändas på Länsstyrelsens Facebook-sida.

Landshövding Carl Fredrik Graf har bjudit in till ett nationaldagsfirande i liten skala i Linköpings slottsträdgård. Firandet kommer att direktsändas på Länsstyrelsens Facebook-sida.

I över 100 år har kungar och landshövdingar delat ut flaggor och fanor på Sveriges nationaldag. På lördag sker det för första gången på Linköpings slott i samband med en ceremoni i liten skala.

Med anledning av den rådande situationen i samhället har många traditionella nationaldagsfiranden ställts in. Riksdagens talman Andreas Norlén och Stiftelsen Sveriges Nationaldag har därför uttryckt vikten av att fira nationaldagen 2020 och uppmanat länsstyrelser och kommuner till alternativa former för ceremoniellt firande. Dessa ska vara anpassade till rådande förordningar om offentliga sammankomster.

Landshövding Carl Fredrik Graf har därför bjudit in representanter från Askeby skola och Rönö hembygdsförening, som i år har blivit tilldelade fanor, till en mindre ceremoni i slottsträdgården vid Linköpings slott den 6 juni.

– I riktlinjerna från stiftelsen Sveriges Nationaldag står att utdelning av flaggor och fanor i första hand ska göras av Hans Majestät Konungen och i andra hand av landshövdingen. Att dela ut fanorna på Linköpings slott är en tradition som jag tänker fortsätta med från och med nu. Även om det den här gången blir en ceremoni i liten skala för att säkerställa att vi följer myndigheternas rekommendationer för sammankomster, säger landshövding Carl Fredrik Graf.

Ceremonin kommer att direktsändas på Länsstyrelsen Östergötlands Facebook-sida. Om vädret tillåter kommer ceremonin att hållas i slottsträdgården. Vid regn hålls den inomhus på slottet.

Ackreditering

Media bjuds in att delta i ceremonin. Anmäl ditt deltagande till per.ahlin@lansstyrelsen.se

Program

11.30: Nationaldagstal av landshövdingen

11.45: Utdelning av fanor

12.00: Nationalsång

Bakgrund

Utdelning av flaggor har skett sedan 1916. Då delade grosshandlare J.P. Åhlén ut 8000 flaggor. Två år senare började styrelsen för Svenska Flaggans Dag att dela ut flaggor och fanor till föreningar och organisationer. Den första fanan utdelades av Gustaf V till Klara folkskola i Stockholm den 6 juni 1918. Sedan 1936 sker utdelning i samarbete med landshövdingarna. Fram till 2015 har 63 343 flaggor och 6 937 fanor delats ut. 2015 beslutade styrelsen för Stiftelsen Sveriges Nationaldag att utdelning av flaggor till privatpersoner ska upphöra men att mängden flaggor som delas ut ska vara oförändrad genom att fler delas ut till föreningar och organisationer.

Föreningar och organisationer kan ansöka om att få en flagga eller en fana. Ansökan görs skriftligt på blankett som finns på www.nationaldagen.se Länk till annan webbplats. senast den 31 december. Därefter skickar kansliet ansökningarna till respektive länsstyrelse för prioritering. Avslutningsvis gör arbetsutskottet en prioritering om antalet ansökningar överstiger det av styrelsen beslutade antalet som ska delas ut.

Flaggor och fanor utdelas på nationaldagen den 6 juni. I första hand ska utdelning göras av Hans Majestät Konungen, i andra hand av landshövdingen och i tredje hand via post.

Kontakt