Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hjälp din tonåring att säga nej till alkohol

I valborgstider kommer många unga i kontakt med alkohol för första gången. Enligt en ny undersökning tycker nästan alla ungdomar att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol. ”Passa på att göra det av omtanke nu inför valborg”, säger Lotta Hjalmarsson Österholm på Länsstyrelsen Östergötland.

I en ny undersökning som IQ genomfört bland ungdomar mellan 14–17 år svarar över hälften, 54 procent, att främsta anledningen till att tonåringar under 18 år dricker alkohol är ”För att kompisarna gör det, för att passa in”. 82 procent uppger att de tror att det är vanligt att ungdomar dricker alkohol i samband med valborg. I gruppen 16–17 år är motsvarande siffra 88 procent. Enligt undersökningen tycker:

  • 93 procent att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol
  • 89 procent att det är bra att föräldrar hjälper till med anledningar att säga nej till alkohol
  • 97 procent att det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända
  • 89 procent att det är bra att föräldrar inte dricker så mycket alkohol själva

– Nu är det viktigare än någonsin att vara rädda om varandra. Trots att coronaviruset har gjort att många aktiviteter är inställda får vi inte glömma de festligheter som våra ungdomar kanske ändå deltar i, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för det ANDT-förebyggande arbetet på Länsstyrelsen Östergötland.

Undersökningen visar att de allra flesta tonåringar uppskattar föräldrar som pratar med sina barn om alkohol. Även om man som förälder ibland kan känna sig maktlös så finns det mycket du kan göra. Som att visa att du bryr dig, att du finns där och att du gärna lyssnar. Och ibland är det viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

– Vi vet att ungdomar vill att föräldrar ska prata med sitt barn om alkohol så passa på att göra det av omtanke nu inför valborg. Hjälp till med argument att avstå. Var tydlig med att det inte är okej att dricka alkohol innan de har åldern inne. Berätta att du vill ditt barns bästa och att de kan höra av sig om det skulle uppstå problem under kvällen. Och sist men inte minst; köp inte ut alkohol, säger Lotta Hjalmarsson Österholm.

Inför valborg får 120 000 vårdnadshavare i Sverige, med barn som under 2020 fyller 14 år, IQ:s bok Tonårsparlören hemskickad till sig. Tonårsparlören finns för att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar och innehåller bland annat kapitel som "Hur pratar man om alkohol?", "Bjuda hemma?", "Köpa ut?" och "Sociala medier".

– Polisen har i flera delar av landet varit ute och bett föräldrar ha extra koll på sina ungdomar just nu. Coronaviruset har gjort att många aktiviteter för unga är inställda och det är även färre vuxna ute på stan och har koll. Ungas hjärnor är extra känsliga och alkohol är särskilt farligt för en växande kropp. Ju senare ett barn börjar dricka, desto bättre. Här kan vuxna göra stor skillnad, säger Karin Hagman, vd på IQ.

IQ

IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQ:s verksamhet består av kommunikationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. Läs mer på IQ.se.

Fakta om undersökningen

Norstat genomförde, på uppdrag av IQ, undersökningen bland 528 ungdomar i åldern 14–17 år. Undersökningen genomfördes i perioden 19–30 mars 2020 via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Se bifogat faktablad för fler undersökningsresultat. Länk till annan webbplats.

Tonårsparlören

Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se, där finns även innehållet på engelska och som ljudbok. Boken kan beställas (till exempel om föräldrarna bor på olika håll) på hemsidan och hämtas gratis i Systembolagets butiker.

Kontakt