Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Här är årets natur- och kulturguidningar

Foto: Staffan Carlsson

Nu är programmen för Östergötlands natur- och kulturguidningar och naturum Tåkern klara. Under 2020 kan du lära dig om allt från ålyngel och ormar till svampar och urbergsgrottor.

Ett säkert vårtecken är att programmen för Östergötlands natur- och kulturguidningar samt naturum Tåkern anlänt från tryckeriet. De sprids just nu runt om i Östergötland, till kommunkontor, bibliotek, turistbyråer och länets två naturum, Sommen och Tåkern. Nytt för i år är att man kan ta ut och vika upp mittuppslaget till en A3-affisch med kalendarium för alla årets guidningar runtom i hela Östergötland.

– Det är ett jättespännande program som exempelvis innehåller ormsafari, svamputflykter och guidningar om ålyngel, läderbaggar, ugglor, fornborgar och urbergsgrottor. Det finns något för alla smaker och man behöver inte ha några förkunskaper för att hänga med, säger Malin Granlund Feldt, samordnare för Östergötlands natur- och kulturguidningar.

Samarbetet om offentliga natur- och kulturguidningar mellan alla länets kommuner, naturum, Länsstyrelsen, regionen och Östergötlands museum är unikt i Sverige. Syftet är att visa värdefull natur och kultur. Guidningarna är tillgängliga för alla även om vissa är lite mer strapatsrika. Det framgår av symbolerna intill guidningarna om de är extra barnvänliga, tillgängliga för personer med rörelsenedsättning eller synnedsättning, innehåller svår terräng eller är längre vandringar.

– Det är extra viktigt just nu att förstå hur naturen funkar och vilken roll vi själva har, i en tid då arter utrotas snabbare än någonsin förut och klimatförändringarna är ett faktum. När så många bor i städer blir det också allt vanligare att människor inte har en relation till naturen. Vi natur- och kulturguider vill hjälpa deltagare i guideturerna att förstå vad naturen betyder för oss, säger Malin Granlund Feldt.

Östergötlands natur- och kulturguidningar

Östergötlands natur- och kulturguidningar är de offentliga guidningar som stat och kommuner ordnar för att visa värdefull natur. Syftet är folkbildning, att genom naturvägledning uppleva länets rika natur- och kulturvärden, och förstå vikten av att värna och vårda den natur vi lever av och vårt gemensamma kulturarv. Guidningarna i programmet välkomnar alla, och särskilt de som inte är så bekanta med naturen sedan tidigare.

Hela programmet hittar du på www.naturguidning.selänk till annan webbplats

Naturum Tåkern

Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland. Det är ett modernt besökscenter vid fåglarnas sjö Tåkern och fungerar som en port till Tåkerns natur. Huset är täckt av vass från Tåkern och ritat av Wingårdhs arkitektkontor. I byggnaden finns utställningar, labb, filmrum, butik och kaffehörna. I besöksområdet finns fågeltorn, grillplats, Tåkerns naturlek, Estelles sagostig, strandpromenaden och en led med vevmojänger, en slags apparat med inspelade ljudspår som startar efter att besökaren själv vevat igång den.

Läs mer om naturum Tåkern på www.naturumtakern.selänk till annan webbplats

Krysslista för Östergötlands naturreservat

På Länsstyrelsen Östergötlands webbplats finns en krysslista med länets 283 naturreservat. Tanken är att listan kan användas som en påse karameller av tips att plocka av för den som är sugen på en utflykt.

Läs mer om krysslistan på Länsstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats

Kontakt