Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Information med anledning av covid-19

Labratoriemiljö

Foto: Folkhälsomyndigheten

Här hittar du information om hur Länsstyrelsen i Östergötland arbetar med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen påminner om influensa, med feber och hosta. De flesta blir lindrigt sjuka.

Om Covid-19 Information från Region Östergötland hos 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i Östergötland och det är fortfarande viktigt att vi hjälps åt för att minska smittspridningen.

Restriktioner för att minska smittspridningen

Så kan du hjälpa till att inte sprida sjukdomen

 • Håll avstånd till andra
 • Stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du bara har milda symtom.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten
 • Hosta och nys i armvecket
 • Arbeta hemifrån om du har möjlighet till det

Provtagning

Läs mer om detta på Region Östergötland/1177 genom att följa länken nedan.

Provtagning för dig med symptomlänk till annan webbplats

Eftersom provtagningskapaciteten i Östergötland numera är god tas Länsstyrelsens insats att identifiera samhällsviktig verksamhet för prioriterad provtagning bort. All provtagning sker via regionen och bokas via 1177.

Det finns en nationell telefonlinje om det nya coronaviruset på flera språk.

Telefonnumret är: 08-123 680 00

Linjen är öppen vardagar kl. 09.00-12.00 och 13.00-15.00.

Telefonlinjen bemannas av hälsokommunikatörer och hälsoinformatörer i regionerna som talar arabiska, somaliska, persiska, tigrinja, amarinja och ryska. Hit kan allmänheten ringa för att få svar på frågor om det nya coronaviruset. Exempel på frågor som kan besvaras är:

 • Vad är coronavirus?
 • Hur smittar det, hur skyddar man sig och hur förhindrar man smittspridning?
 • Finns det mediciner mot det nya coronaviruset?
 • Var finns det information på olika språk?

Den som ringer möts av en kort introduktion på engelska, följt av en längre på arabiska. Därefter väljer man önskat språk via följande knappval:

 1. Arabiska
 2. Somaliska
 3. Persiska
 4. Tigrinja/ amarinja
 5. Ryska

Mer information hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kampanjmaterial till kampanjen om konstiga vanor i konstiga tider

Landets 21 länsstyrelser har tagit fram en gemensam kampanj riktad mot unga vuxna. Kampanjmaterialet består av inlägg för både Facebook och Instagram samt Instagramstories. Ladda gärna ner och dela kampanjmaterialet från era egna kanaler och sprid det vidare till andra.

Film 1 - med Länsstyrelsen Östergötlands logga

Film 1 - utan logga

Film 2 - med Länsstyrelsen Östergötlands logga

Film 2 - utan logga

Instagram story - buss

Instagram story - första mötet från sängen

Instagram story - grop i soffan

Instagram story - handkräm

Instagram story - hund

Instagram story - hålla andan

Instagram story - kika in i affären

Instagram story - krama bästa vänner

Instagram story - nysning

Instagram story - promenad

Instagram story - smink

Instagram story - sprit på jobbet

Instagram story - veckohandla

Kampanjmaterial till kampanjen om ensamhet och utsatthet under jul- och nyårshelgerna

Länsstyrelsen har tagit fram bildspel och inläggstexter för en kampanj om ensamhet och utsatthet under jul- och nyårshelgerna. Ladda gärna ner och dela kampanjmaterialet från era egna kanaler och sprid det vidare till andra.

Inlägg: Känner du dig ensam inför jul- och nyårshelgerna?

Inläggstext:

Det är just nu extra viktigt att vi visar omsorg om varandra. Glöm inte bort dina vänner, arbetskamrater, släktingar och andra i din närhet. Det finns många sätt att hålla kontakten - skicka ett kort, lägg en lapp till grannen, ring en vän på vanligt sätt eller kanske genom ett videosamtal.

Det finns många anledningar till oro och ensamhet. I mörka och osäkra tider är det naturligt om du känner dig ensam, ledsen eller har tappat livsgnistan. Men det finns alltid stöd och hjälp att få för att må bättre!

Prata med någon om hur du mår. Det är inte säkert att din omgivning vet att du känner dig ensam. Om du hellre vill prata med någon utomstående finns stöd att få från frivilligorganisationer och andra aktörer i samhället. Mer information finns längre ner på sidan.

Bildspel för Facebook och Instagram:

Känner du dig ensam inför jul?

Inlägg: Är du orolig för någon du känner?

Inläggstext:

Om du är orolig för en granne, vän, släkting eller kollega är det viktigt att agera. Våga fråga, knacka på, ring polisen eller gör en orosanmälan till socialtjänsten om det finns barn inblandade.

För dig som är utsatt för våld i en nära relation finns stöd att få. Vänta inte med att söka hjälp. Det finns hjälp att få, till och med på julafton. Det är viktigt att veta att det aldrig är ditt fel och att våld aldrig är ett uttryck för kärlek. Även du som utsätter andra för våld kan få hjälp att sluta.

Barn och unga som är hemma mycket tillbringar också ofta mer tid på nätet. Det kan öka risken för att bli utsatt för till exempel mobbning eller utfrysning, att privata bilder hängs ut eller att vuxna lurar barn i syfte att utsätta dem för övergrepp.

Är du orolig för ett barn eller en ung person i din närhet? Fråga hur det är hemma och vilka de träffar på nätet. Du kan också anmäla din oro till socialtjänsten. Berätta för barnen vad de kan göra om något händer som gör dem rädda, att de kan prata med en trygg vuxen, kompis, eller kontakta Bris. Tala om att det aldrig är ett barns fel att vuxna gör någon illa eller beter sig dåligt.

Bildspel för Facebook och Instagram:

Är du orolig för ett barn?

Är du orolig för någon du känner?

Kampanjmaterial till kampanjen om att bromsa den ökade smittspridningen

Länsstyrelsen Östergötland och Region Östergötland i samverkan med länets kommuner har lanserat en kampanj för att påminna om att alla har ett ansvar för att bromsa den ökade smittspridningen. Målgruppen för kampanjen är unga vuxna, 18-29 år. Ladda gärna ner och dela kampanjmaterialet från era egna kanaler och sprid det vidare till andra.

Inlägg - Glöggkväll med vänner är mysigt. Men SÅ mysigt är det inte

Inläggstext:

Människor har klarat stora prövningar tidigare och gjort stora uppoffringar. Det vi ber dig nu är att du gör – så lite som möjligt. Visa din omtanke genom att stanna hemma, se en film, tänd lite ljus, ring en vän. För många är Covid-19 något fruktansvärt, men för de allra flesta innebär det att vi får ha det lite extra tråkigt en period. Smittas inte av dumhet.

Läs mer: https://www.1177.se/Ostergotlandlänk till annan webbplats

SYNTOLKNING:
En grupp glada vänner sitter nära varandra på golvet. De har tröjor med julmotiv på sig. En av vännerna håller i ett paket och en annan står upp för att ta en bild av gruppen med sin mobil. På bilden står texten ”Glöggkväll med vänner är mysigt”. Nästa bild visar ett vårdlag i skyddsutrustning som står runt en patient. På bilden står texten ”Men SÅ mysigt är det inte”. Bilden ändras till en turkos bakgrund med budskapen: Covid-19 ökar. Hjälp till att hålla antalet sjuka nere. Smittas inte av dumhet.

Video/grafik:

Inlägg till Facebook och Instagram

Story till Instagram

Format för digitala skärmar:

1080 x 1920 - 10 sek

Inlägg - Rea i butik är ju sjukt nice! Men SÅ nice är det inte

Inläggstext:

Ingen rea är så fantastisk att du med gott samvete kan riskera din egen eller andras hälsa. Så tack för att just du gör allt du kan för att undvika trängsel. Läget i länet är fortsatt allvarligt. Vården finns för dig när du behöver den, men nu måste du hjälpa till att hålla antalet sjuka nere. Smittas inte av dumhet. Vi vänder det här tillsammans.

Läs mer: https://www.1177.se/Ostergotlandlänk till annan webbplats

SYNTOLKNING:
Tre glada vänner med shoppingkassar i händerna står i en rulltrappa. De står nära varandra och skrattar. På golvet nedanför är det fullt med folk i rörelse. På bilden står texten ”Rea i butik är ju sjukt nice”. Nästa bild visar en sjuksköterska som tittar in i kameran med ett munskydd neddraget. Blicken är skarp och uttrycksfull. På huden vid kinderna ser man stora skavsår från skyddsutrustning. På bilden står texten ”Men SÅ nice är det inte”. Bilden växlar till en turkos bakgrund med budskapen Covid-19 ökar kraftigt. Hjälp till att hålla antalet sjuka nere. Smittas inte av dumhet. Undvik trängsel. Avsändare Länsstyrelsen Östergötland och Region Östergötland i samverkan med länets kommuner.

Video/grafik:

Inlägg för Facebook och Instagram 

Story för Instagram

Format för digitala skärmar:

256x320-10sek

1080x1920-10sek

1920x1080-10sek

Inlägg - Fest är kul! Men SÅ kul är det inte

Inläggstext:

Covid-19 ökar mycket snabbt i Östergötland. Läget är allvarligt. Undvik fester och trängsel och smittas inte av dumhet. Vi får stå ut med att ha lite tråkigt nu, för att kunna ha roligt sen!

Läs mer: https://www.1177.se/Ostergotlandlänk till annan webbplats

SYNTOLKNING:
Bild på glada unga vuxna som står nära varandra på en fest och tar en gruppbild. På bilden står texten ”fest är kul!”. Nästa bild visar en arm på en person i sjukhusmiljö. I armen sitter en infart. På bilden står texten ”men inte SÅ kul”. Bakgrunden ändras sedan till turkos med budskapet: covid-19 ökar i Östergötland. Smittas inte av dumhet. Undvik trängsel. Avsändare är Länsstyrelsen Östergötland och Region Östergötland i samverkan med länets kommuner.

Inlägg för Facebook och Instagram (grafik/video)

Story för Instagram (grafik/video)

Format för digitala skärmar:

1920x1080_10sek

1080x1920_10sek

256x320_10sek


Länsstyrelsens roll i krisberedskapen är att samordna det regionala arbetet – före, under och efter en samhällsstörning.

Sammanfattning av lägesbilden för vecka 15

Varje vecka sammanställer vi på Länsstyrelsen en regional lägesbild för att vi och regeringen ska kunna följa utvecklingen och vidta nödvändiga åtgärder. Läs gärna vår sammanfattning:

 • Region Östergötland rapporterar fortsatt allvarlig påverkan på hälso- och sjukvården med högt tryck på provtagning, smittspårning samt slutenvården inklusive IVA.
 • Antal vårdade i slutenvård har fortsatt ökat. Regionen bedömer att toppen gällande covid-19-postiva i nuvarande våg ligger framför oss. Prognosen är därmed fortsatt ökning.
 • Vaccinationsinsatsen går framåt på ett positivt sätt, men är resurskrävande. Det är fortsatt leveranserna av vaccin som styr vaccinationstakten. Under den här veckan påbörjas vaccination av åldersgruppen 60+.
 • 104 398 vaccinationer med dos 1 har genomförts i länet. Av befolkningen i länet över 18 år har cirka 28,2 procent vaccinerats med dos 1 respektive 8,7 procent med dos 2.
 • Det är fortsatt få smittade inom särskilda boenden. I nuläget är 19 brukare smittade (motsvarar mindre än 1 promille av det totala antalet rapporterade brukare).
 • Östergötlands näringsliv har klarat sig bättre än många andra delar av landet. Östergötland har ett diversifierat näringsliv med en branschbredd som har skapat en robusthet under det senaste årets kris. En ny undersökning från Almi visar tecken på en stark framtidstro och konjunkturutveckling för länets små och medelstora företag. I Östergötland har främst besöksnäringen, hotell, restaurang och konferens, samt en del personliga tjänster drabbats hårt under den senaste tiden av pandemin. Utmaningarna inom de nämnda branscherna kopplas främst samman med de nuvarande restriktionerna.

Nyheter om aktuella och tidigare lägesbilder

Samverkan nationellt och regionalt

Länsstyrelsen i Östergötland har som regional krishanteringsmyndighet aktiverat sin stabsfunktion och följer löpande händelseutvecklingen genom förstärkt omvärldsbevakning. Länsstyrelsen deltar också i MSB:s nationella samverkanskonferenser och kommunikationssamordning.

Inom ramen för samordningsfunktionen Samverkan Östergötland samarbetar myndigheter, kommuner och andra aktörer i länet. Samarbetet inom Samverkan Östergötland är alltid i gång och i normalläget möts alla aktörer regelbundet. Vid en samhällsstörning, som den vi befinner oss i nu, arbetar Samverkan Östergötland kontinuerligt. Det innebär att vi intensifierar samarbetet och har tätare möten och att alla arbetar enligt en inriktning som vi gemensamt tagit beslut om.

Genom att samordna aktörerna och stödja varandra är vi helt enkelt starkare och kan uträtta mer än annars. Detta gäller inte minst på kommunikationsområdet. Kriser skapar ett stort behov av information och det är viktigt att vi som myndigheter har en god förmåga att möta detta behov – både gentemot enskilda medborgare men kanske framförallt i arbetet med att hjälpa kommunerna i det informationsarbetet.

Den rådande situationen sätter många delar av samhället under stark press – inte minst länets hälso- och sjukvård, där brist på materiel till sjukvården är ett aktuellt exempel. En viktig uppgift för Länsstyrelsen och för Samverkan Östergötland har varit att prioritera resurser, så att samhället kan fungera trots pandemin.

Genom löpande avstämningar med övriga aktörer i länet skapar Länsstyrelsen aktuella lägesbilder över situationen. Det underlag som sammanställs ligger sedan till grund för beslut som fattas både av oss själva, av andra aktörer som exempelvis länets kommuner och av regeringen. Länsstyrelsen har också nära kontakt med nationella myndigheter som Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Dessutom har alla 21 länsstyrelser i Sverige upprättat ett gemensamt samordningskansli, speciellt för arbetet med coronapandemin. Kansliet effektiviserar samordningen av Länsstyrelsens och genom att varje länsstyrelse bidrar med kunskaper om situationen i sitt län skapar vi tillsammans en god bild av läget i Sverige.

På Länsstyrelsen i Uppsalas läns webbplats finns information om de regeringsuppdrag som Länsstyrelserna arbetar med just nu.

Pågående regeringsuppdrag med koppling till covid-19

Region Östergötland ansvarar för att erbjuda befolkningen vaccination mot covid-19 i den takt som vaccin levereras till Östergötland med utgångspunkt från Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring prioriteringar.

Länsstyrelsen har fått i uppdrag att bistå regionen vid genomförandet av vaccinationen mot covid-19. Syftet med uppdraget är att stötta regionen och skapa förutsättningar för genomförandet. Uppdraget ska ske i samråd med Folkhälsomyndigheten. Länsstyrelsen i Stockholms län samordnar uppdraget.

Uppdrag att bistå regionerna i att genomföra vaccination mot covid-19:
Uppdrag att bistå regionerna i att genomföra vaccination mot covid-19 - Regeringen.selänk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens information om vaccination mot covid-19:
Vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)länk till annan webbplats

Frågor och svar om vaccination mot covid-19:
Frågor och svar om vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)länk till annan webbplats

1177 om Vaccination mot covid-19 i Region Östergötland:
Vaccination mot covid-19 - 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats

Information för vårdgivare i Region Östergötland:
Region Östergötland - Vaccination covid-19 (regionostergotland.se)länk till annan webbplats

Från och med den 24 november är det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Länsstyrelsen Östergötland har beslutat att förbudet även ska gälla sittande publik. Enda undantaget är begravningar.

Max åtta personer - även för sittande publik

Den 1 juli 2020 trädde en tillfällig lag i kraft, tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Lagen gäller till och med den 31 maj 2021.

Mer information:
Smittskydd på serveringsställenöppnas i nytt fönster

Privata fester och tillställningar är varken allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Men vi behöver alla ta vårt personliga ansvar för att minska smittspridningen, vilket betyder att vi ställer in, ställer om och endast träffar de som vi bor med.

Dock sedan den 10 januari gäller:
Du som inom ramen för en verksamhet som bedrivs yrkesmässigt, använder eller direkt eller indirekt upplåter en lokal, ett område eller utrymme inomhus för en tillställning eller någon annan liknande privat sammankomst ska begränsa antalet deltagare till högst 8 deltagare.

Vilka lokaler gäller det?

Exempel på lokaler som kan omfattas är festlokaler som hyrs ut på kommersiell grund, gemensamhetslokaler i hyres- och bostadsrättsfastigheter, föreningslokaler samt lokaler som tillhör universitet, högskolor och studentkårer.

Vad innebär yrkesmässig verksamhet?

Yrkesmässig verksamhet är verksamhet som bedrivs av aktiebolag, handelsbolag, enskilda näringsidkare, ekonomiska föreningar, ideella föreningar, stiftelser och trossamfund. Även kommunal och statlig verksamhet kan räknas som yrkesmässig verksamhet. Däremot omfattas inte rent privat verksamhet, till exempel när någon lånar ut sin bostad till en bekant.

Mellan den 1 april och 30 september gällde besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Från och med den 1 oktober är besöksförbudet upphävt.

Om nationellt besöksförbud på äldreboenden på regeringens webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Från och med måndag 23 november får gymnasieskolor använda distansundervisning som komplement till undervisning på plats. Detta för att minska trängseln i skolans lokaler och därmed risken att covid-19 sprids mellan elever och personal. Tidigare har distansundervisning endast varit tillåten på grund av trängsel i kollektivtrafiken.

Gå in på din kommuns eller ditt lärosätes webbplats för att hitta information om vad som gäller där du studerar.

Folkhälsomyndigheten förlänger den rekommendation om att gymnasieskolor ska bedriva fjärr- eller distansundervisning till och med den 24 januari 2021.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Så agerar Linköpings universitetlänk till annan webbplats

Eftersom provtagningskapaciteten i Östergötland numera är god tas Länsstyrelsens insats att identifiera samhällsviktig verksamhet för prioriterad provtagning bort. All provtagning sker via regionen och bokas via 1177.

Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs.

Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagenlänk till annan webbplats

Om det fattas beslut om att stänga förskola, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet för barn behöver vårdnadshavare som deltar i samhällsviktig verksamhet, under vissa förutsättningar, erbjudas omsorg för barn så att samhällets funktionalitet kan upprätthållas.

Om föreskrift om omsorg för barn med vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet, MSBlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att följa hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd efterlevs. Syftet med uppdraget är att regeringen löpande ska få regionala uppdateringar av efterlevnaden för att kunna vidta nödvändiga åtgärder om det finns indikationer på en ökad smittspridning i landet.

Varje måndag publicerar vi en sammanfattning av den sammanställda lägesbilden av hur rekommendationer, riktlinjer och råd följs. Du hittar sammanfattningen under nyheter.

Nyheter från Länsstyrelsen Östergötland

Näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av coronapandemin kan ansöka om ekonomiskt stöd. Ansökningsperioden öppnade den 10 november och pågår till 31 januari.

Omsättningsstöd till näringsidkare

Hyresvärdar som gett rabatt på hyran till hyresgäster i utsatta branscher har kunnat ansöka om ekonomiskt stöd. Ansökningsperioden avslutades den 31 augusti 2020.

Mer om tillfälliga rabatter för fasta hyreskostnader

Många företagare kommer i kontakt med Länsstyrelsen i sin verksamhetsutövning. Situationen kring coronapandemin innebär påfrestningar för många företag i Östergötland. För att underlätta för företagen har Länsstyrelsen beslutat att vidta ett antal åtgärder.

Mer information till företagare med anledning av covid-19

Under våren hade flera kommuner i Östergötland brist på vissa typer av skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial till följd av hanteringen av covid-19. Länets aktörer arbetar tillsammans för att säkra tillgången och har etablerat ett gemensamt lager och en gemensam inköpsorganisation.

Mer information om länets arbete med skyddsutrustning

Vid händelser som väcker oro är det viktigt att agera utifrån korrekt och saklig information samt följa myndigheternas rekommendationer. Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. På Krisinformation.se finns bekräftad information om covid-19 från ansvariga myndigheter.

Myndigheterna om det nya coronavirusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Söker du mer information?

Folkhälsomyndigheten har sammanställt frågor och svar gällande covid-19.

Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.se samlar ansvariga myndigheters information om covid-19.

Om Covid-19 hos Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hos Region Östergötland kan du läsa om regionens beredskap för covid-19.

Om Covid-19 hos Region Östergötlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Region Östergötland informerar även om provtagning.

Provtagning i Östergötland länk till annan webbplats

Hos Statens veterinärmedicinska anstalt kan du läsa om Corona och kontakter med djur.

Om Covid-19 hos Statens veterinärmedicinska anstaltlänk till annan webbplats

Hos Livsmedelsverket kan du läsa om djurskydd och livsmedel.

Säkra livsmedel och bra djurskydd även i coronatiderlänk till annan webbplats

Hos Utrikesdepartementet kan du läsa om reserekommendationer.

Reserekommendationer med anledning av Covid-19 hos Utrikesdepartementetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Länsstyrelsen Östergötland