Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länets hertiginna fyller åtta år

Landshövding Carl Fredrik Graf bjuder in prinsessan Estelle att besöka sitt hertigdöme. Prins Oscar är givetvis också välkommen

På söndag fyller prinsessan Estelle åtta år. Landshövding Carl Fredrik Graf gratulerar genom att bjuda in prinsessan att besöka sitt hertigdöme.

Den 23 februari fyller prinsessan Estelle åtta år. De senaste sex åren har prinsessan fått berlocker till ett armband som hon fick på sin ettårsdag. Berlockerna har föreställt landskapssymbolerna svan, gädda, kantkremla, vattenstjärna, läderbagge och ask. Själva armbandet länkas samman av en blåklint – Östergötlands landskapsblomma.

Nu när armbandet är komplett tar Länsstyrelsen Östergötland ett nytt grepp och bjuder i ett telegram från landshövdingen in hertiginnan till länet.

”Det är en ära för oss i Östergötland att ha prinsessan Estelle som vår hertiginna och vi är mycket stolta över den fina sagostigen vid Tåkerns strand som bär prinsessans namn. Sagostigen är ett uppskattat inslag bland stora och små besökare till naturområdet och dess omgivningar. Vi välkomnar prinsessan att i en nära framtid upptäcka mer av vad vårt län har ett erbjuda”, skriver landshövding Carl Fredrik Graf i telegrammet.

Prinsessan Estelle är den sjätte kungligheten som har Östergötland som sitt hertigdöme. Sedan tidigare finns två hertigar av Östergötland i den Bernadotteska släkten: Oskar II och prins Carl. Tidigare har även Magnus Vasa (son till Gustav Vasa), Johan Vasa (son till Johan III) och Fredrik Adolf (son till Adolf Fredrik) varit hertigar av Östergötland.

Prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary föddes den 23 februari 2012 som första barn till Kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Därmed är prinsessan Estelle den andra i tronföljden efter sin mor.

I samband med konseljen på Kungliga slottet dagen efter födseln meddelade kung Carl Gustaf prinsessans namn samt att hon blev hertiginna av Östergötland.

Vid naturum Tåkern finns en 700 meter lång sagostig som bär prinsessan Estelles namn. Stigen är en gåva från länet som överlämnades av dåvarande landshövdingen Elisabeth Nilsson vid prinsessdopet våren 2012. Stigen invigdes av prinsessan själv den 17 maj 2014, vilket var prinsessans första officiella besök i länet. På Linköpings slott finns även en salong som bär prinsessans namn. Sedan 2012 finns dessutom en bakelse från Östergötland som tillägnades prinsessan Estelle efter en konditortävling.

Kontakt