Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tysklands ambassadör besöker Östergötland

Industrilandskapet i Norrköping.

Ambassadören kommer bland annat att ges en guidad tur i Norrköpings industrilandskap.

Industri 4.0 och besöksnäring står i fokus när landshövdingen under två dagar tar emot Tysklands ambassadör Anna Prinz.

Den 25–26 februari kommer Tysklands ambassadör Anna Prinz till Östergötland för att bland annat besöka flera högteknologiska företag i länet.

– Jag hoppas att vi ska kunna bidra till att ambassadören får ny kunskap om innovativa lösningar från Östergötland som kan appliceras på behoven i den tyska tillverkningsindustrin, säger landshövding Carl Fredrik Graf som är värd för besöket.

Sedan 2017 har Sverige och Tyskland ett innovationspartneravtal som ska främja innovativa lösningar, ny export och ökad konkurrenskraft. Tyskland är västvärldens starkaste industrination och ett föregångsland i arbetet med Industri 4.0, även kallat den fjärde industriella revolutionen.

Besök i Östergötland inleds i Finspång där ambassadören introduceras till Siemens verksamhet, bland annat additiv tillverkning där man bygger nya produkter med hjälp av 3D-skrivare. Ytterligare spetsteknik presenteras i Norrköping, där C-Tek utvecklar framtidens batterier och laddlösningar för elbilar.

Under andra dagen besöker ambassadören Linköpings universitet och håller även en presentation på ett öppet seminarium på Mjärdevi Science Park. Intresserade företag samt allmänhet är välkomna att lyssna till ambassadörens tankar om Industri 4.0.

Under besöket kommer även ambassadören att ges en guidad tur genom Norrköpings industrilandskap för att få en inblick i miljöer från Inga Lindströms filmer. Inga Lindström är en tysk tv-serie med fristående filmer som sänds årligen med 5–10 miljoner tittare per avsnitt. Flertalet filmer är inspelade i Norrköping och Söderköping, vilket lockar tyska turister till länet varje år. 2019 lanserades exempelvis ingalindstrom.com, en sajt som riktar sig mot den tyska privata resemarknaden.

Bakgrund om ambassadören

Anna Prinz utnämndes till ambassadör i Sverige i juli 2019. Hon kommer närmast från en postering som Tysklands ambassadör i Australien. Innan dess har hon tjänstgjort för tyska UD i bland annat Sri Lanka, Rumänien samt Indonesien.

Kontakt