Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu öppnar naturum Tåkern för säsongen

Domherre i ett vinterlandskap.

Lördagen den 1 februari blir det vinterfågelräkning vid naturum Tåkern.

På lördag öppnar naturum Tåkern för året. Dubbla temadagar väntar besökarna under säsongens första öppna helg.

Från och med lördag 1 februari kommer naturum Tåkern att ha öppet klockan 10–15 varje lördag och söndag i februari och mars. Säsongen rivstartar med guidning, ringmärkning och vinterfågelräkning i samband med Birdlife Sveriges nationella evenemang ”Vinterfåglar inpå knuten”. Varje år sedan 2006 räknar hängivna fågelälskare runtom i Sverige sina fåglar som äter vid fågelbordet någon gång mellan fredag och måndag med start sista fredagen i januari. Detta i syfte att bidra till ökad kunskap och forskning om landets fåglar.

Redan på söndagen är det dags för årets andra evenemang vid naturum Tåkern då våtmarkens dag uppmärksammas. Besökarna kommer att kunna gå på tipsrunda, se en miniutställning och lyssna på Anders Hargeby, forskare vid Linköpings universitet, som berättar om våtmarkens betydelse för olika arter och människan.

Inför säsongsöppningen kan även naturum Tåkern presentera en ny föreståndare i form av Jenny Carlsson som kommer från en tjänst som föreståndare för naturum Laponia vid Stora Sjöfallet i Gällivare kommun.

– Det ska bli jätteroligt att få jobba med så många engagerade kollegor, entreprenörer och organisationer runt omkring Tåkern. Jag brinner för att få fler att upptäcka naturen och hoppas kunna bidra med en stor dos kreativitet och fortsätta utveckla verksamheten vidare framöver, säger Jenny Carlsson.

Naturum Tåkern kommer även att ha öppet klockan 10–15 måndag till onsdag under sportlovet vecka 7 och 8.

Vinterfåglar inpå knuten vid naturum Tåkern

  • Datum och tid: 1 februari kl 10–15
  • Ringmärkning kl 10–12 om vädret tillåter
  • Guide i tornet kl 10-ca 12
  • Visning inne på naturum 10:30
  • Guidad vandring 11–12
  • Våffelkafé 11–ca 14

Naturum Tåkern

Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland. Det är ett modernt besökscenter vid fåglarnas sjö Tåkern och fungerar som en port till Tåkerns natur. Huset är täckt av vass från Tåkern och ritat av Wingårdhs arkitektkontor. I byggnaden finns utställningar, labb, filmrum, butik och kaffehörna. I besöksområdet finns fågeltorn, grillplats, Tåkerns naturlek, Estelles sagostig, strandpromenaden och en led med vevmojänger, en slags apparat med inspelade ljudspår som startar efter att besökaren själv vevat igång den.

Läs mer på naturum Tåkerns hemsida Länk till annan webbplats.

Kontakt