Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nöjda besökare på naturum Tåkern

En utflykt till naturum Tåkern leder till nöjda besökare och ökad kunskap. Det visar en undersökning som genomförts i nationalparker och naturum under sommaren 2019.

Under sommaren 2019 genomförde Naturvårdsverket tillsammans med personal från Sveriges olika naturum en undersökning bland sina besökare. En klar majoritet av besökarna vid naturum Tåkern var nöjda och ansåg att de hade fått ökad kunskap om Tåkerns natur. Några saker som efterfrågas är ett utökat kaféutbud och fler guidningar som vänder sig till barn och familjer.

Många av de naturumbesökare som svarade på undersökningen är ofta ute i naturen känner stort engagemang för djur och natur. I framtiden hoppas naturum Tåkern kunna nå ut till nya målgrupper som inte är lika vana vid att röra sig i skog och mark.

– Vi vill att så många som möjligt ska få möjlighet att uppleva allt spännande som finns i Tåkerns natur; fågel, fisk och mittemellan. En viktig målgrupp är barn och personer som är ovana vid att vistas i naturen. Nästa säsong vill vi satsa extra på natur för naturovana. Det kan handla om att bara lära sig vara i naturen, röra på sig och äta matsäck, säger Malin Granlund Feldt, föreståndare vid naturum Tåkern.

I år har naturum Tåkern fortsatt att skapa nära möten med djur och natur. Besökarna har kunnat klappa såväl kycklingar som snokar och småfåglar vid ringmärkningen av Tåkerns fältstation. Tåkerns naturlek invigdes i april och under året dök även Tåkerntrollet upp för första gången.

– Vi har märkt av något färre besökare inne på naturum, men det kan delvis bero på en strulande besöksräknare som byttes ut i juni. Vi gläder oss åt att antalet skolklasser som besökt oss har ökat till 98 stycken. Dessutom har fler deltagit i våra guidningar och evenemang. Det personliga mötet ger besöket en högre kvalitet då vi får berätta om naturens värden och vikten av att ta hand om den, säger Malin Granlund Feldt.

Mer information

Nöjda besökare i Sveriges nationalparker och naturum Länk till annan webbplats.

Naturum Tåkern

Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland. Det är ett modernt besökscenter vid fåglarnas sjö Tåkern och fungerar som en port till Tåkerns natur. Huset är unikt, täckt av vass från Tåkern och ritat av Wingårdhs arkitektkontor. I byggnaden finns en spännande utställning, ett labb, filmrum, gästutställning, en liten butik och en kaffehörna. Naturum är alltid bemannat av kunniga, välkomnande och inspirerande naturvägledare. Ett rikt programutbud erbjuds. I besöksområdet finns fågeltorn, grillplats, Tåkerns naturlek, Estelles sagostig, Strandpromenaden och Svanshalsleden med vevmojängerna.

Läs mer på naturum Tåkerns hemsida

Följ oss på Facebook och Instagram där vi heter naturumtakern

Kontakt