Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vargvalpar födda i Östergötland

I början av 2018 bildade två vargar revir i skogarna norr om Roxen. Nu kan Länsstyrelsen konstatera att vargparet har fått valpar.

Vargparet etablerade sig i länet vintern 2017/2018 och kom att bilda Östergötlands första vargrevir modern tid. Reviret, som ligger mellan Borensberg och Finspång, har fått namnet Långbogen efter en sjö i området. Hanen är från Lindesberg och tiken från Trysil i Norge.

Under vargparets första år i länet uteblev tillökning trots att tiken löpte under vintern. Men nu kan Länsstyrelsen konstatera att vargparet under 2019 har fått åtminstone två valpar. Detta efter att spillning har samlats in och som efter analys visat att den kom från två olika valpar.

– Mellan 1 oktober och 31 mars pågår inventeringen av varg. Då kommer vi att söka av området. Vi får se vad det visar, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Rovdjur i Östergötland

Länsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av stora rovdjur, vilket i Sverige är björn, järv, kungsörn, lodjur och varg. Alla dessa djur är fridlysta. I Östergötlands län finns förutom det revirmarkerande vargparet fasta stammar av lodjur. Även kungsörn förekommer, men häckning har inte kunnat konstaterats.

Länsstyrelsen inventerar rovdjur, förebygger och ersätter rovdjursskador, hanterar skyddsjaktärenden, förebygger illegal jakt och informerar länets invånare om rovdjur.

Karta över vargreviret Långbogen Länk till annan webbplats.

Kontakt