Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De representerar Östergötland vid kungamiddagen

Dukning på Sverigemiddagen.

Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Denny Lawrot och Erik Garberg är Östergötlands representanter på årets upplaga av Sverigemiddagen.

Sedan 2013 arrangerar kungafamiljen varje år den så kallade Sverigemiddagen för att uppmärksamma personer som har gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. På middagen deltar representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från alla Sveriges län samt landshövdingar.

Till årets middag, som äger rum den 20 september, kommer följande östgötar att delta tillsammans med respektive och landshövding Carl Fredrik Graf:

Denny Lawrot, kommunalpolitiker/ordförande i Östergötlands hembygdsförbund

Denny Lawrot flyttade i slutet av 1970-talet från Stockholm till Finspång. Han engagerade sig i Centerpartiet, blev ombudsman för partiet i Östergötland och kom in i lokalpolitiken i Finspång år 1985. Åren 2008 och 2010 var han kommunstyrelsens ordförande.

Han har även varit aktiv i Östergötlands hembygdsförbund, en stor rörelse med cirka 18 000 medlemmar i 95 föreningar som på ideell basis tar hand om och vårdar hundratals fastigheter och tusentals föremål. Vid förbundets årsmöte 2019 valde han att avgå som ordförande efter åtta år på posten. Han har varit en drivande ordförande som bidragit till hembygdsförbundets verksamhet och roll som aktiv part i nätverk rörande kulturarv. Lawrot har arbetat målmedvetet och långsiktigt för utveckling och förnyelse av verksamheten – och ekonomisk stabilitet. På riksplanet har han fört Östergötlands röst i Sveriges hembygdsförbund.

Erik Garberg, Löt gårdsmejeri

Erik Garberg driver tillsammans med Björn Kvist Löt gårdsmejeri strax söder om Linköping. Det är ett lokalt gårdsmejeri som producerar genuina östgötska mejeriprodukter från gårdens egna mjölkgetter. Tillverkningen präglas av småskalighet och bedrivs hantverksmässigt. Produktionen sker med noggranna och kontinuerliga kvalitetskontroller utifrån EG-förordningen om livsmedelshygien.

Alla produkter som produceras finns till försäljning i mejeriets gårdsbutik. Gårdens produkter säljs förutom i gårdsbutiken också till kända restauranger i såväl Köpenhamn som Stockholm. På gården finns ett 100-tal mjölkgetter som har möjlighet att vistas utomhus hela dagarna.

Mejeriet tilldelades 2016 priset som årets mathjälte av magasinet Lantliv Mat&vin. Gårdsmejeriet är även ett omtyckt och populärt turistmål.

Kontakt