Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Östergötlands naturguidningar firar 20 år

Naturguide från Länsstyrelsen Östergötland tillsammans med en grupp besökare.

I år är det 20 år sedan Länsstyrelsen, kommuner och andra regionala aktörer bjöd in till gemensamma natur- och kulturguidningar för första gången. Det ska firas på Omberg i helgen.

1999 gick Länsstyrelsen Östergötland och några kommuner samman för att visa och berätta om Östergötlands värdefulla natur och kultur. Tack vare EU-projekt och samarbetsglädje spred sig guidningarna till hela Östergötland. Detta gjorde det även möjligt att rusta upp besöksområdena och göra dem tillgängliga för många fler.

Nu, 20 år senare, medverkar alla länets 13 kommuner, två naturum, Östergötlands museum och Region Östergötland utöver Länsstyrelsen som samordnar programmet. Denna samverkan är unik i sitt slag och en förebild för flera andra län.

– Med natur- och kulturguidningarna vill vi visa värdefull natur, sprida kunskap och väcka känsla för naturens alla värden. Med kunskap och egna naturupplevelser i bagaget är det lättare för människor att skapa ett hållbart samhälle, säger Ulrika Larsson, naturvårdshandläggare och naturguide vid Länsstyrelsen Östergötland.

Under de senaste 20 åren har Östergötlands naturguidningar erbjudit hela 6 386 guidningar och guidat över 100 000 personer.

– Att vistas i naturen gör oss friskare och gladare. I framtiden vill vi att det ska bli ännu lättare för fler att ta sig ut i värdefull natur. Det ska vara lätt att hitta till väl skötta besöksområden. Vi vill också att det ska finnas tydlig och bra information, och att naturen är en mötesplats där man träffas över ålders- och kulturgränser, säger Malin Granlund-Feldt, föreståndare på naturum Tåkern och samordnare för guidningarna.

På lördag firas jubileet på Omberg med en riktigt klassisk guidning för allmänheten om Ombergs natur och kultur med radarparet Lars Frölich och Anders Persson. Dessutom kommer natur- och kulturguiderna träffas för att minnas, fira och lära sig mer för framtida lärorika och engagerade guidningar.

20-årsjubileumsguidning

Tema: Ombergs sägenomsusande natur- och kulturhistoria, Lars Frölich och Anders Persson

Datum och tid: Lördag 14 sep kl 11-13.

Samling vid Stocklycke. Gratis.

www.naturguidning.se Länk till annan webbplats.

Kontakt