Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu kommer skärgården till Tåkern

Under projektet Life Coast Benefit har bland annat betesmarker i skärgården restaurerats.

Östergötlands skärgård är ett unikt landskap med få motsvarigheter i världen. Från och med lördag kan även naturum Tåkerns besökare njuta av naturen som vår kust har att erbjuda.

På lördag den 6 juli klockan 11.00 invigs gästutställningen "Skärgården kommer till Tåkern". Under invigningen kommer Länsstyrelsens medarbetare att berätta om skärgårdens natur och de skötselåtgärder som krävs för att bevara naturvärden och arter.

Det är EU-projektet Life Coast Benefit som har tagit fram utställningen. Projektet har arbetat med naturvård i skärgården under sex år tillsammans med Naturvårdsverket och länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Kalmar län.

– Östergötlands skärgård har en fantastisk natur! Men det är dyrt att sköta alla marker så som man skulle önska, med betesdjur eller annan skötsel. Projektet har verkligen varit till hjälp med att bekosta nödvändiga investeringar i skärgården, säger Anneli Lundgren, projektledare för Life Coast Benefit.

Skärgården kommer till Tåkern

  • Invigning av utställningen klockan 11.00.
  • Föredrag om kustens fåglar klockan 12.30 av Martin Larsson, naturvårdsförvaltare vid Länsstyrelsen Östergötland.
  • Naturguidning på temat bonden och betesdjuren som naturvårdare klockan 11.30 (barn- och familjeanpassad).
  • Länsstyrelsen naturvårdsförvaltare är på plats vid utställningen fram till klockan 14 och berättar om naturvårdsarbete i skärgården.
  • Barnaktivitet med målning av ägg.
  • Utställningen kommer finnas på naturum under resten av säsongen.
  • Mer information på naturumtakern.se Länk till annan webbplats.

Life Coast Benefit

Projektet inleddes 2013 med en budget på 9,6 miljoner euro i syfte att återskapa ett rikt odlingslandskap, levande våtmarker och ljusare skogar. Detta genom att restaurera kustland och skärgårdsöar i Södermanland, Östergötland och Kalmar län. Projektet finansierades av EU:s LIFE-fond, Naturvårdsverket och de tre länen tillsammans. I maj 2019 hade projektet slutkonferens i Norrköping.

Mer information på projektets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt