Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är det lättare att hitta naturreservat nära dig

Familj ute på cykeltur.

I Sverige har vi över 5 000 naturreservat och 270 av dem ligger i Östergötland. Genom kartverktyg hos alla länsstyrelser och Naturvårdsverket är det nu lättare att hitta dessa värdefulla naturområden och även se vad som finns att uppleva i dem.

Glotternskogen, Trollegater, Silverån och Sättra ängar. Det är några av namnen på länets naturreservat. Där är naturen skyddad, för att värdefulla skogar, vatten, myrar, ängar, hagar och alla dess arter inte ska hotas eller förstöras - nu eller i framtiden.

I Östergötland finns för närvarande 270 naturreservat och två kulturreservat och samtliga områden finns beskrivna på Länsstyrelsens webbplats under "Besök och upptäck". Alla reservat går även att söka fram via en karta där du bland annat kan se var det finns vandringsleder, parkering, toalett och rastplats.

– Nu går folk i semestertankar och med den här informationen vill vi förbättra tillgängligheten och upplevelsen för alla besökare i våra skyddade områden. Det finns så många fina områden i vår närhet som vi ofta missar men kanske kan det här bli en inspirationskälla till att planera semestern på hemmaplan i år, säger Lisa Johansson, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen Östergötland.

Mer information om reservaten

Via varje länsstyrelses webbplats under Besök och upptäck Länk till annan webbplats.

Via Naturvårdsverkets kartverktyg Länk till annan webbplats.

Krysslista för Östergötlands naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt