Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fullspäckad sommar vid Tåkern

Sommarbild över naturum Tåkern.

I helgen inleds sommarprogrammet på naturum Tåkern. Mellan den 15 juni och 10 augusti kommer det att finnas aktiviteter för besökarna näst intill varje dag.

Fåglarna har ungar, vasshaven börjar ändra färg från gult till grönt, orkidéerna blommar på strandängarna och hela strandskogen är fylld av vackra skalbaggar och andra småkryp. Sommaren har kommit till naturum Tåkern!

Från den 15 juni till den 10 augusti fyller naturum Tåkern upp programmet med olika aktiviteter varje dag. Naturum har öppet alla dagar klockan 10–17, med undantag för midsommarafton (21 juni) då det är stängt.

– Varje dag klockan 10.30 håller vi en visning i naturums utställning där vi berättar om Tåkern. Klockan 13.15 visar vi dagens art och klockan 15 går vi ut och håvar småkryp antingen i vatten eller på land beroende på vad som känns mest spännande för dagen. Alla dessa aktiviteter är helt gratis, säger Malin Granlund Feldt, föreståndare på naturum Tåkern.

På helgerna arrangeras det guidade turer ute i naturen vid naturum Tåkern. Lördagar klockan 11–12 är det barn- och familjeguidning där nästan vad som helst kan hända. Närkontakt med en groda, känna doften av en myskbock, skattjakt eller ibland till och med ett besök av det mystiska Tåkerntrollet. Varje lördag är det något nytt, kostnaden är 30 kronor per barn.

På söndagar klockan 11–12 är det guidning om Tåkerns mångfald för både barn och vuxna (kostnad: 60 kronor för vuxna och 30 kronor för barn).

– Då försöker vi uppleva en liten del av den enorma mångfald av fåglar, kryp och växter som finns vid Tåkern, säger Malin Granlund Feldt.

Den 6 juli är det invigning av en ny gästutställning på naturum. Då kommer skärgården till Tåkern i form av en utställning från det nyligen avslutade EU-projektet LIFE Coast Benefit som har genomfört värdefulla insatser längs Östergötlands, Södermanlands och Kalmar läns kust.

Naturum Tåkern

Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland. Det är ett modernt besökscenter vid fåglarnas sjö Tåkern och fungerar som en port till naturen. Huset är unikt, täckt av vass från Tåkern och ritat av Wingårdhs arkitektkontor. I byggnaden finns en spännande utställning, ett lab, filmrum, gästutställning, en liten butik och en kaffehörna.

Dygnet runt kan besökaren promenera längs Prinsessan Estelles sagostig, gå en tur upp i fågeltornet för att se solnedgången, bli guidad utmed vandringsleden av våra självguidande vevmojänger, sitta vid grillplatsen och njuta av grillmiddag en sval sommarkväll eller klättra, krypa, svinga sig igenom Tåkerns naturlek.

Läs mer på naturum Tåkerns hemsida Länk till annan webbplats.

Naturum Tåkern finns på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. under namnet @naturumtakern

Kontakt