Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Föräldrar oroliga inför skolavslutningen

Tonåring dricker alkohol.

Drygt åtta av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen.

Äldre pojkvänner/flickvänner, kompisar och syskon är den vanligaste källan till alkohol för dem som inte har åldern inne och en vanlig föreställning är att minderåriga går till en okänd langare om de inte får tag i alkohol från någon de känner.

– Länsstyrelserna använder sociala medier och Youtube för, för att försöka påverka föräldrar, äldre syskon, kamrater och andra unga vuxna att inte köpa ut eller bjuda minderåriga på alkohol, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete i Östergötland.

Drygt åtta av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Siffrorna kommer från en undersökning som IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget, genomfört bland föräldrar med barn mellan 13–17 år. I undersökningen framkommer även att 3 av 10 föräldrarna i Östergötland är oroliga för att deras eget tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen.

– I samband med skolavslutningen kommer många unga att dricka alkohol vilket oroar många föräldrar. Men som förälder är det viktigt att komma ihåg att du har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken för att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Mer information

Undersökning bland föräldrar med barn mellan 13–17 år Länk till annan webbplats.

Kontakt