Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Estlands ambassadör besöker Östergötland

Från trähus och lantbruksmaskiner till banbrytande filmeffekter. Vårt baltiska grannland Estland har ett stort intresse för att utveckla kontakterna med Östergötland. Den 7-8 maj står landshövdingen värd för ett besök av ambassadören Merle Pajula.

Programmet inleds i Norrköping där det finns flera företag med väl etablerade band till Estland, däribland Trading House Scandinavia. Ambassadören kommer även att få en presentation på Visualiseringscenter C om världsledande forskning eftersom Norrköpings styrka inom filmeffekter och visualisering har väckt intresse i Estland.

Färden går vidare till Söderköping för möte med företaget Modine som bland annat tillverkar värmeväxlar för industrin. Dagen avslutas på Linköpings stadsbibliotek där utställningen "100 years of Estonian history" visas i samband med ambassadörens besök. Klockan 18.00 bjuds allmänheten in för invigning av utställningen som skildrar landets historia i bilder.

Under andra dagen besöker ambassadören Väderstadverken och kommer bland annat att få en visning av företagets maskiner ute i fält. Företaget har estländskt säljbolag och flera kunder i landet. Programmet avrundas på Väderstad centralkonditori med smakprov på östgötska delikatesser som förhoppningsvis ger mersmak och ytterligare anledning att återkomma till länet inom en snar framtid.

Estlands ambassadör i Sverige

Merle Pajula utnämndes till ambassadör i Sverige 2015. Innan dess har hon bland annat tjänstgjort vid Estlands ambassad i Helsingfors, samt som FN-ambassadör i New York.

Kontakt