Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Geodomen på turné under Earth Week

Den 26 till 29 mars turnerar den så kallade Geodomen runt i länet för att lyfta klimatförändringarna och hur de påverkar oss både i ett globalt och regionalt perspektiv.

 Inför den internationella klimatmanifestationen Earth Hour den 30 mars samverkar Länsstyrelsen Östergötland, SMHI och länets kommuner kring besök av Geodomen från Norrköpings visualiseringscenter. Geodomen har en visualiseringsteknik som är framtagen för att vi på ett enklare sätt ska kunna ta till oss och förstå komplexa frågor och samband, så som klimatförändringarna.

– Med Geodomen får kommunerna tillgång till en mobil bio, ett litet Cosmonova där politiker, tjänstemän och skolelever får en interaktiv upplevelse om klimatet och hur det påverkas av vårt sätt att förbruka resurserna. Tanken är att den kunskap de får med sig ska engagera och bidra till att klimatanpassningsarbetet får större genomslag med fler klimatanpassningsåtgärder runt om i länet säger Caroline Rydholm, klimatanpassningshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att samordna det regionala arbetet för minskad klimatpåverkan och arbetet för en anpassning till ett förändrat klimat. Ökad kunskap bland beslutsfattare, tjänstemän och allmänhet är viktigt för att klimatarbetet ska få genomslag.

Earth Hour startades år 2007 och är en internationell kampanj som uppmanar privatpersoner och företag att under en timme släcka belysningen. Med åren har kampanjen vuxit och i Östergötland är det nu flera kommuner som arrangerar aktiviteter under hela vecka 13 under namnet Earth Week.

Tisdag 26 mars: Åtvidaberg, Kulturhuset. Malin Bergström, tfn: 0120-831 91

Onsdag 27 mars: Norrköping, Klingsborgsskolan. Erica Kihlberg, tfn: 011-15 25 85

Torsdag 28 mars: Mjölby, Toyota. Ann-Christin Nilsson Cedermo, tfn: 014-28 57 58

Fredag 29 mars: Motala, Sporthallen. Ulrika Hållstedt, tfn: 0141-22 26 93

Media är välkomna att besöka Geodomen under turnén. Hör av er till kontaktpersonerna på respektive kommun eller Länsstyrelsen.

Kontakt