Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ett säkert vårtecken – i tryckt format

Blåsippor, tussilago, hassel och al blommar. Sånglärkan drillar högt i skyn. Våren är på gång! Nu är dessutom programmen för Östergötlands natur- och kulturguidningar och naturum Tåkern klara.

År 2019 kanske går till historien för sitt varma februari och vårens tidiga ankomst. Flockar av svanar, gäss och änder landar och lyfter från Tåkern som på en internationell flygplats. Om natten hoar ugglorna för att locka sin partner.

Ytterligare ett säkert vårtecken är att programmen för 20-årsjubilerande Östergötlands natur- och kulturguidningar samt naturum Tåkern anlänt från tryckeriet. De sprids just nu runt om i Östergötland, till kommunkontor, bibliotek, turistbyråer och länets två naturum, Sommen och Tåkern.

– Guideprogrammet är unikt i Sverige och en förebild för andra län. Vi firar jubileet med en guidning i Stocklycke på Omberg den 14 september. Naturguiden Lars Frölich kommer då att guida tillsammans med antikvarie Anders Persson om Ombergs sägenomsusade natur och kultur, säger Malin Granlund Feldt, föreståndare för naturum Tåkern och samordnare för Östergötlands natur- och kulturguidningar.

Naturum Tåkerns program rymmer över 500 programpunkter, bland annat dagliga visningar av naturum och dagens art, håva småkryp, natur- och kulturguidningar, sagostunder och föredrag. Många temadagar och specialguidningar arrangeras, exempelvis Grodans dag, Så ett frö och lägg ett ägg, Fågelskådningen dag, Biologiska mångfaldens dag, Fisk- och fiskedag, Småkrypens dag och så vidare.

– Under året kommer två olika gästutställningar att visas. Först ut är fotoutställningen Nära Fåglar av Roine Magnusson, som invigs den 16 mars. Sedan kommer skärgården till Tåkern genom utställningen om Life Coast benefit som invigs 6 juli, säger Malin Granlund Feldt

Östergötlands natur- och kulturguidningar

Östergötlands natur- och kulturguidningar är de offentliga guidningar som stat och kommuner ordnar för att visa värdefull natur. Syftet är folkbildning, att genom naturvägledning uppleva länets rika natur- och kulturvärden, och förstå vikten av att värna och vårda den natur vi lever av och vårt gemensamma kulturarv. Guidningarna i programmet välkomnar alla, och särskilt de som inte är så bekanta med naturen sedan tidigare.

Ett övergripande tema för guidningarna är mångfald. Biologisk mångfald genom att visa upp det myller av djur, växter, svampar, landskap och naturtyper som finns i Östergötland. Kulturell mångfald av perspektiv och sätt att uppleva naturen, med en mängd olika guider och stor blandning av deltagare. Guidningarna speglar också kulturhistoriska och arkeologiska värden i naturen.

Hela programmet hittar du på www.naturguidning.se Länk till annan webbplats.

Naturum Tåkern

Naturum Tåkern drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är ett modernt besökscenter vid fåglarnas sjö Tåkern i Glänås och en port till naturen. Huset är unikt, täckt av vass från Tåkern och ritat av Wingårdhs arkitektkontor. I byggnaden finns en spännande utställning, ett lab, filmrum, gästutställning och en liten butik .

Naturum har öppet helger i mars, samt dagligen 1 april-15 september. Därefter öppet helger till och med oktober. Det är alltid möjligt att boka naturvägledning för skolor och grupper på naturum Tåkern, allt från en kort visning, en längre guidning till naturskola eller lärarfortbildning en heldag.

Läs mer om naturum Tåkern på www.naturumtakern.se Länk till annan webbplats.

Kontakt