Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är prinsessan Estelles armband komplett

Ett asklöv i guld sätter pricken över i:et på armbandet som prinsessan Estelle fick när hon fyllde ett år. Därmed är länets gåva till hertiginnan komplett.

Den 23 februari fyller prinsessan Estelle sju år. Länets gåva till hertiginnan av Östergötland är en berlock föreställandes ett asklöv.

För sjätte året i rad får prinsessan Estelle en berlock med östgötsk koppling till det armband hon fick på sin ettårsdag. Prinsessan har tidigare fått smycken föreställandes landskapssymbolerna svan, gädda, kantkremla, vattenstjärna och läderbagge och i år är det alltså dags för landskapsträdet ask. Själva armbandet länkas samman av en blåklint – Östergötlands landskapsblomma.

Precis som tidigare år är det den östgötska guldsmeden och konstnären Margareth Sandström som har skapat berlocken i 18 karats guld.

Asken är det tredje vanligaste ädla lövträdet i Sverige och växer framför allt på skogsmark i Götaland. Enligt en rapport av Länsstyrelsen Östergötland från 2008 är Östergötlands största träd just en ask. Trädet, som lär vara den största asken i Sverige, mäter hela 997 centimeter i omkrets och hittas på Djursö i Sankt Annas skärgård.

Landskapssymbolerna till prinsessan Estelles armband

2013: Blåklint (landskapsblomma)

2014: Knölsvan (landskapsfågel)

2015: Gädda (landskapsfisk)

2016: Kantkremla (landskapssvamp)

2017: Vattenstjärna (landskapsmossa)

2018: Läderbagge (landskapsinsekt)

2019: Asklöv (landskapsträd)

Pressbilder

Klicka här för att ladda ner bilden i hög upplösning

Kontakt