Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En vinterutflykt nära dig

Lediga dagar med gnistrande snö.
Vill du ut i en vacker miljö?

Grilla korv vid lägerbrasa?
Pulsa runt eller skidor kasa?
Ladda din termos med varm choklad.
Här är utflyktstips som gör dig glad! 

UPPDATERING: Observera att den här artikeln är skriven i slutet av 2018. En ny version publicerades vintern 2021:

Naturreservat att besöka vintern 2021

Varsågoda, här kommer tips på 27 "vinteröppna" naturreservat i Östergötland som har snöröjda vägar och parkering:

Skogssjöområdetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Mjölby med grillplatser vid stranden. Skridskoåkning om det är is på sjön. Fiskekort kan köpas. Bastunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (30 kr) har öppet tisdagar och fredagar kl 14-19.

Västra Hargs lövskogarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster söder om Mjölby. Vid Kulladal finns parkering, toalett, grillplatser och skoterspårat elljusspår för skidåkning. Skridskoåkning på sjön Aren eller Hargsjön. Vid fin is plogar ideella krafter isbana på Hargsjön.

Kärnskogsmossenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster mellan Tjällmo och Hjortkvarn. Här finns grillplats, torrdass och vandringsled med fina vyer över den öppna mossen. Orrspel på vårkanten.

Sjöbo-Knäppanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Motala med grillplatser, toalett och vandringsleder. Vid utsiktsplatsen får man en fin vy över sjön Boren.

Staffanstorplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Motala. Här finns grillplats, toalett och vandringsleder.

Ramunderbergetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Söderköping med grillplatser, skidspår/motionsspår, pulkabacke, servering och omklädningsrum.

Trollegaterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster en mil utanför Rimforsa. Här i skogen finns grillplats, dass och spännande grottor.

Hallstad ängarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster vid sjön Järnlunden utanför Rimforsa. Här finns vandringsleder, grillplats, vindskydd och dass. Fina möjligheter att åka skridskor om det är is på sjön.

Hackelboönlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster mellan Brokind och Rimforsa vid trafikrastplatsen. Här finns toaletter, fikabord och en vandringsled ut till grillplats vid stranden. Möjligheter till skridskoåkning på Järnlunden. En äventyrsbana för barn finns också här.

Smedstorps dubbelgårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster mellan Kisa och Österbymo. Här ligger ett gammalt odlingslandskap från 1700-talet. Här finns fikabord och dass.

Tinnerö eklandskaplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Linköping. Här finns flera vandringsleder, rastplatser och grillplatser. På Rosenkällasjön går det ofta att åka skridskor. Vid behov plogas en rundslinga på isen.

Ullstämmaskogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utanför Linköping. Här finns vindskydd med grillplats och Östgötaleden går genom reservatet. Vid Ekängsdalen går det ofta att åka skridskor.

Viggebylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med halvö och öar i sjön Järnlunden mellan Brokind och Rimforsa. Här finns grillplatser, rastplatser, vandringsled och dass. Omväxlande skidterräng och fina möjligheter till både vinterfiske (fritt med handredskap inom reservatet) och skridskoåkning om det är is på sjön. Vid behov plogas en 3 km lång rundslinga på isen.

Kvädöfjärdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster söder om Valdemarsvik. Här vid Ekudden finns parkering och grillplats med vindskydd och ved.

Djurönlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utanför Norrköping. Här finns grillplats vid Bråvikens strand.

Fjällmossenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Kolmårdsskogarna bjuder på fina möjligheter till turskidåkning (ej spårat) på öppna myrmarker. Här finns även grillplats, vindskydd, dass och fikabord.

Glotternskogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utanför Åby. Här finns grillplatser och vedeldad bastu som förbokas. Möjligheter till turskidåkning (ej spårat) och skridskoåkning med plogad bana om det är bra is på Övre eller Nedre Glottern.

Ljusforslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utanför Skärblacka. Här kan du gå vandringsleden till grillplats med vindskydd som ligger fint med utsikt över Glan.

Kvillingeförkastningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster mellan Åby och Svärtinge. Här ligger även naturreservatet Jursla gammelskog. Omfattande system av motionsspår finns i områdena varav några spåras för skidåkning. Utgångspunkt från Lillsjöstugan.

Rödgölenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utanför Åby. Gå promenad utmed vandringsleden till grillplatsen och vindskyddet vid St Namnsgölen.

Ågelsjönlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utanför Åby. Populärt för skridskoåkning när det är is på sjön. Här finns grillplats, dass och vandringsleder.

Nävsjömossenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster mellan Krokek och Nävekvarn. Vid parkeringen finns grillplats och fikabord. Sörmlandsleden går genom reservatet med flera enkla vindskydd. Flertal grillplatser runt sjön och för fiske går fiskekort att köpa.

Marmorbruketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Krokek vid Kolmårdens djurpark. Här finns vandringsleder, fina utsiktsplatser över Bråviken samt fikabord och grillplats vid ett vindskydd.

Rövarebergetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utanför Simonstorp vid sjön Svängbågen. Vid is bjuder området på populär skridskoåkning. Bana plogas vid bra förhållanden. vid stranden finns en grillplats med sittstockar.

Vrinneviskogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Norrköping bjuder på flera motionsspår och elljusspår. Vid snö finns anordnade skidspår. Här finns flera grillplatser men även en äventyrsbana för barn (kottebana) och utegym.

Tåkernlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster mellan Vadstena, Ödeshög och Väderstad. Vintern är bästa tiden att skåda efter havsörn. Vid Glänås besöksområde finns grillplatser, fikabord, vandringsleder, fågeltorn och upplevelsestig för barn. Det går fint att åka skridskor mellan vassarna när det är is på sjön.

Ombergslidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på norra Omberg. Varför inte kombinera utförsåkning i Ombergslidens slalombacke med en vandring utmed leden i naturreservatet? Här finns grillplats, fikabord och dass. När Friluftsfrämjandet har slalombacken öppen finns även enklare fika/matservering i toppstugan.

För aktuell information om isläget och var det finns plogade isbanor kan du kolla in  www.isplanket.se

Kontakt

Länsstyrelsen Östergötland