Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen beslutar om mottagande av nyanlända för 2019

Nu har Länsstyrelsen Östergötland beslutat hur mottagandet av nyanlända ska fördelas mellan länets kommuner nästa år.

Regeringen beslutar genom så kallad anvisning hur många nyanlända som Sveriges 21 län ska ta emot. Länsstyrelsen fördelar sedan antalet personer mellan de olika kommunerna i länet. För Östergötlands del handlar det om 366 personer, vilket är en minskning från förra årets 578.

– Nyanlända genom anvisning är generellt sett den mindre delen av kommunernas totala mottagande. Anvisning innebär att kommunerna är skyldig att ordna boende till de aktuella personerna. Den större delen av det totala mottagandet är att nyanlända väljer att hitta ett eget boende, säger Daniel Larsson, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen Östergötland.

Länsstyrelsen Östergötland använder sig av Migrationsverkets så kallade fördelningsnyckel när nyanlända fördelas mellan kommunerna i länet. För 2019 gäller följande:

 

Boxholm

 

 

3

 

 

Finspång

 

 

5

 

 

Kinda

 

 

15

 

 

Linköping

 

 

213

 

 

Mjölby

 

 

41

 

 

Motala

 

 

19

 

 

Norrköping

 

 

19

 

 

Söderköping

 

 

28

 

 

Vadstena

 

 

10

 

 

Valdemarsvik

 

 

0

 

 

Ydre

 

 

3

 

 

Åtvidaberg

 

 

10

 

 

Ödeshög

 

 

0

 

– Att Linköping sticker ut beror på att det är länets befolkningsmässigt största kommun och att kommunen har en god arbetsmarknad. Därtill har Linköping historiskt sett haft ett förhållandevis lågt mottagande av nyanlända jämfört med andra kommuner, även om skillnaderna har utjämnats sedan anvisningslagen trädde i kraft år 2016, säger Daniel Larsson.

Landets länsstyrelser arbetar på uppdrag av regeringen för att det ska finnas beredskap och kapacitet hos kommunerna att ta emot nyanlända personer, och stödjer kommunernas planering för mottagandet. Den regionala samverkan mellan kommuner, myndigheter och den civila sektorn är viktig i planering, organisering och genomförande av insatser för nyanlända.

– Vi har en stark samverkan och dialog mellan berörda aktörer i länet, vilket vi börjar se resultat av. Men det gäller att inte slå sig till ro eftersom det fortfarande finns stora utmaningar, som till exempel kvinnors etablering på arbetsmarknaden och personer med låg utbildningsnivå som står långt ifrån arbetsmarknaden, säger Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf som även är ordförande i Östergötlands integrationsråd.

Mer information

Läs Länsstyrelsen Östergötlands beslut här Länk till annan webbplats.

Regeringen beslutar om länstal för 2019 Länk till annan webbplats.

Migrationsverkets förslag för länstal 2019 Länk till annan webbplats.

Kontakt