Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Östgötar uppmärksammas av kungafamiljen

Juno Blom och Margareth Sandström är Östergötlands representanter på årets upplaga av Sverigemiddagen.

Sedan 2013 arrangerar kungafamiljen varje år den så kallade Sverigemiddagen för att uppmärksamma personer som har gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. På middagen deltar representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från alla Sveriges län samt landshövdingar.

Till årets middag, som äger rum den 14 september, är följande östgötar nominerade:

Margareth Sandström, guldsmedsmästare och formgivare

Margareth Sandström är tillsammans med sin partner Peter de Wit pionjärer inom den svenska smyckeutvecklingen sedan 1970-talet. De har bidragit till denna utveckling genom sina egna verk men även genom att följa den internationella utvecklingen. Arbeten visas på flera museer och utställningar och köps av samlare världen över. Paret har arbetat ihop i 40 år men har ändå lyckats behålla sin egen särart.

Margareth Sandströms formspråk kan beskrivas som organiskt och hon hämtar sin inspiration från naturen. Dessutom står Sandström bakom armbandet som innehåller berlocker föreställande Östergötlands landskapssymboler såsom svan och vattenstjärna. Armbandet var Östergötlands läns present till prinsessan Estelle på hennes ettårsdag och Sandström har skapat en ny berlock till armbandet varje år. Sandström har fått flera utmärkelser såsom priset "Diamonds Today" samt studerat guldsmide både i Sverige och i Västeuropa.

Juno Blom, samordnare för ett nationellt uppdrag om  hedersrelaterat våld och förtryck, Länsstyrelsen Östergötland

Juno Blom är en av de absolut främsta experterna på hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige. Hon har under drygt tio år arbetat på Länsstyrelsen Östergötland med regeringens nationella uppdrag för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Under de åren har bland annat ett nationellt kompetensteam byggts upp och en nationell stödtelefon för myndigheter och organisationer inrättats. Juno är en mycket uppskattad och efterfrågad föreläsare i hela landet. Hon har tidigare arbetat som grundskollärare och ledare för ett integrationsprojekt i sin hemstad Norrköping.

Juno Blom ställer sig konsekvent på barns och ungdomars sida och deras rätt till ett liv utan våld och förtryck. För detta konsekventa agerande har hon mottagit flera utmärkelser, som till exempel Ordfronts demokratipris, Pela- och Fadimeutmärkelsen för kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck samt Fadimepriset.

Kontakt