Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Östgötar får pris på slottet

Den 31 augusti uppmärksammas årets östgötadagsbakverk, konsthantverk och landsbygdsstipendiat vid en ceremoni på Linköpings slott.

Den första helgen i september arrangeras varje år Östgötadagarna. Över hundra aktörer, som exempelvis matproducenter, gårdsbutiker och hembygdsgårdar, deltar och lockar tusentals personer till den östgötska landsbygden.

I samband med evenemanget delas det ut diplom till årets östgötadagsbakverk, årets östgötska konsthantverk och årets landsbygdsstipendiat vid en ceremoni på Linköpings slott. Prisutdelare är landshövding Elisabeth Nilsson, som gör sin sista arbetsdag.

Media inbjuds att delta vid diplomutdelningen.

Tid och plats: Fredag 31 augusti klockan 14.00 på Linköpings slott.

Årets pristagare med motiveringar

Landsbygdsstipendiat 2018

Årets vinnare är Kajsa Norrby, för sitt outtröttliga engagemang och många initiativ som sprider liv och glädje på den östgötska landsbygden. Kajsa driver Långrådna kultur och gästgiveri utanför Valdemarsvik och brinner för sin kör och musiken. Kajsa bjuder ständigt in band, artister, författare och föreläsare till Långrådna för att engagera och underhålla.

Det östgötska konsthantverket 2018

Årets östgötska konsthantverk är en smidesljusstake framtagen av Stefan Hagdahl vid Hagdahls smide. Ljusstaken symboliserar den östgötska myllan och slättens guldgula sädesfält. Konsthantverket är linoljebränt järn med en övre kant av brännförgylld mässing. Årets konsthantverk kommer att synas på en utställning i Kisa under hösten.

Östgötadagsbakverket 2018

Årets Östgötadagsbakverk är Villa Viks äppelkaka gjord av Margareta Kellander och Marianne Petersson. I flera decennier har Margareta och Marianne berikat folket i bygden med sina smakfulla alster. Receptet på äppelkakan är enkelt men samtidigt fantastiskt smakrikt och fylligt. Villa Viks äppelkaka bakas och serveras av flera aktörer under Östgötadagarna.

Kontakt