Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sensationellt fynd av alg i Roxen

När Länsstyrelsen Östergötland inventerade vattenväxter i Roxen gjordes ett unikt fynd av kransalgen barklöst sträfse. Det är första gången på 70 år som den hittas i en svensk sjö.

I Sverige finns normalt sett enbart kransalgen barklös sträfse (Chara Braunii) utanför Norrbottens kust. Döm om inventerarnas förvåning när den nyligen hittades i Roxen.

– När jag fick upp den från två meters djup reagerade jag direkt på att den glittrade som en smaragd. Den var vackert genomskinlig som en slinke men hade ändå taggar överallt, som en sträfse. Jag tänkte direkt på barklöst sträfse men hade inte koll på hur ovanlig den är. Visste bara att det var sensationellt. Sen fick vi upp en lite större planta på tre meters djup så den verkade vara spridd där, säger Håkan Sandsten, naturmiljökonsult på Calluna, som inventerade Roxen tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland.

Håkan Sandsten kontaktade experter som bekräftade det sensationella fyndet. Det är första gången på 70 år som den aktuella kransalgen hittas i en svensk insjö. Hur det kommer sig går det bara att spekulera om.

– Jag vet inte vad det beror på, men det kan inte skada att övergödningen av Roxen har minskat i det långa loppet. Kransalger kräver mycket ljus på djupt vatten och tål inte algblomning och grumligt vatten. Även om det var algblomning och grumligt vatten nu i augusti kanske torkan tidigare i somras gjorde att regnvatten inte grumlade Roxen. Jag har sett att det varit så i andra sjöar, men det är bara en spekulation, säger han.

Mer information

Läs om barklöst sträfse på Artdatabanken Länk till annan webbplats.

 

Kontakt