Jubileumsbesök av kungaparet

Den 25 maj får Linköping kungligt besök. Detta för att uppmärksamma H.M. Konungens 50 år på tronen och att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung.

Under 2023 besöker kungaparet samtliga residensstäder i Sverige för att fira H.M. Konungens 50 år på tronen. Östergötland får kungligt besök den 25 maj då DD.MM. Konungen och Drottningen kommer till Linköping.

Besöket äger rum i centrala Linköping mellan klockan 10.00 och 15.00. Under dagen kommer det bland annat att vara häst- och vagn-kortege med H. M. Konungens hovstall, musik av Hemvärnets Musikkår Östergötland, tal av Kungen och landshövdingen samt ytterligare underhållning på yttre borggården vid Linköpings slott.

Under året uppmärksammas även att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung och att landet därmed gick in i en ny epok som formade nationalstaten Sverige. Att uppmärksamma Gustav Vasa är extra relevant i Östergötland eftersom det var han som lät bygga Vadstena slott och även påbörjade utbyggnaden av Linköpings biskopsgård till ett slott.

Firandet av Kungens 50 år på tronen pågår under större delen av året. Årets Sverigemiddag Länk till annan webbplats., som ägde rum på Kungliga slottet den 20 januari, var startskottet för jubileumsåret 2023. Då representerades Östergötland av Annika Hassel, Lena Miranda, Mikael Ståhl och Carl Gudmundsson.

Den här sidan uppdateras löpande med information och programpunkter.

I samband med besöket och kortegen genom centrala Linköping sker viss påverkan av trafiken, vänligen ta hänsyn till detta i din planering.

Klockan 10.15 – Kortege med häst och vagn längs Storgatan i Linköping

Kortegen startar vid Scandic City och går längs Storgatan upp till Borggården. Publik är välkomna att stå utmed trottoarerna längs Storgatan.

Klockan 10.40 – Publikt firande på yttre Borggården vid Linköpings Slott

Firandet leds av Camilla Smedberg, ceremonimästare på Linköpings universitet. På programmet står bland annat tal av Kungen och landshövdingen, musik av Hemvärnets musikkår och visning av robotarna Spot och Elsa från Linköpings universitet. Det kommer även att vara ytterligare musikunderhållning av Folkungaskolans musikklasser, Joyvoice & Hanna Rydman Körensembler samt av lokala popartisten Agnes Matsdotter.

Programmet på Borggården kommer att teckentolkas.

Klockan 11.30 – Trädplantering i Slottsträdgården

Kungaparet planterar en parklind.

Anders Glassel, Kulturarvsspecialist Statens fastighetsverk, berättar om trädplanteringens historiska koppling och musik framförs av Linköpings studentsångare.

Klockan 12.00 – Slottsträdgården är öppen för allmänheten

I närheten finns även en fotoutställning om kungens tid på tronen och hans besök i Östergötland. Det finns möjlighet för barnen att håva i dammen i Slottsträdgården tillsammans med Länsstyrelsens kunniga personal. Slottsträdgården är öppen för allmänheten mellan klockan 12.00-13.00 samt 14.00-15.00.

Klockan 13.30 - Markförevisning helikopter i Kungsträdgården

I Kungsträdgården landar en helikopter. Flottiljchef överste Mats Antonson och personal från Helikopterflottiljen kommer att möta kungaparet och berätta om verksamheten och helikoptern.

14.25 - Överflygning Gripen

Karta över programpunkterna

Gustav Vasa och Linköpings slott

Att uppmärksamma Gustav Vasa är extra relevant i Östergötland eftersom det var han som lät bygga Vadstena slott och även påbörjade utbyggnaden av Linköpings biskopsgård till ett slott. I filmen får vi höra Christel Storm, museichef på Linköpings Slotts- och domkyrkomuseum berätta mer om Gustav Vasa och hans koppling till Linköping!

Kontakt

Länsstyrelsen Östergötland

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss