Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

17 maj 2023 klocka 17.00 - 21.00

Lantbrukskväll

Djur på bete

Välkomna till en härlig familjekväll i lantbruksanda. Det blir en innehållsrik kväll med fokus på lantbruk och viltfrågor, onsdagen den 17 maj på Agetomta Gård utanför Norrköping.

På gårdsplanen och längs en slinga runt området finns stationer med olika teman där Länsstyrelsen och rådgivare från länet finns till hands för frågor och diskussioner! Det finns även aktiviteter för barnen i form av tipsrunda och olika uppdrag. Agetomta gård säljer grillad korv och även fika finns att köpa. Vi är på plats mellan klockan 17 och 21 och du kan dyka upp när det passar dig.

Agetomta har fårproduktion, vilthägn med dovhjort, kronhjort och mufflonfår, där kött säljs i gårdsbutik. På gården finns våtmarker, kulturvärden, blommande kantzoner och även biodling. https://www.agetomtagard.com/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Medverkar gör:

 • Agetomta Gård– Familjen Danielsson berättar om sin verksamhet.
 • Energirådgivare medverkar och pratar om energibesparande åtgärder och investeringar på gårdsnivå.
 • Rovdjur - Prata med vilthandläggaren om rovdjuren i länet och hur Länsstyrelsen arbetar med rovdjursförvaltning.
 • Förprövning – Ett perfekt tillfälle att prata med förprövare på Länsstyrelsen. Ta gärna med egna skisser och ritningar för diskussion och synpunkter!
 • Djurtillsyn – Djurskyddshandläggare berättar om vad du ska tänka på under betesperioden och svarar på dina frågor om djurskydd.
 • Får och nötkreatur på bete – rådgivare berättar om vad du kan göra för att maximera hälsa och produktion på bete.
 • Natur- och kulturvärden i naturbetesmarker – Länsstyrelsens rådgivare berättar om betesmarkernas rikedomar och värden. Kom och diskutera hur markerna kan skötas för att behålla och förmera det som är värdefullt.
 • Våtmarker – Vi tittar på våtmarkerna och berättar mer om vilken nytta en våtmark kan göra och vilka möjligheter som finns för dig som vill anlägga en våtmark. Länsstyrelsens åtgärdssamordnare medverkar.
 • Värt att veta om jordbrukarstöd - Handläggare från Jordbrukarstöd berättar om aktuella frågor och om stöden 2023 och framåt.
 • Fältkontroll - finns på plats för kontrollfrågor och visar upp drönare som kan användas som hjälp.
 • Företagsstöd - Vad gäller för företagsstöden under perioden 2023-2027? Länsstyrelsens handläggare berättar.
 • Rådgivningsföretag - Diskutera med rådgivningsföretagen kring stallbyggnader, växtnäringsfrågor, grovfoder mm inom Greppa Näringen.
 • Primärproduktion – träffa primärproduktionshandläggare och få reda på vad som gäller för dig som är primärproducent av livsmedel eller foder.

Fika, grillad korv mm kommer finnas att köpa.

Vi kommer vid detta event att fotografera. Om du av olika skäl inte vill eller kan vara med på bild behöver du höra av dig till lovisa.granberg@lansstyrelsen.se. Bilderna tas för att kunna användas i efterhand i olika presentationer, delas i projektet och kan även komma att publiceras på våra sociala medier.

EU och Greppa näringen logga
Var:
Agetomta gård, Norrköping
Kostnad:
Kostnadsfritt, aktiviteten finansieras via landsbygdsprogrammet
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Anmäl dig

Det behövs ingen anmälan till evenemanget.

 

Kontakt