Vi övertog Polisens djurärenden

hundvalp

Ibland behöver ett djur omhändertas, till exempel om det övergivits eller om det far illa på något sätt. Länsstyrelsen beslutar om ett djur ska omhändertas och från sommaren 2018 övergick även den praktiska delen till oss från Polisen. Det innebär att det nu är vår personal som åker och hämtar djuren, placerar dem på djurhem samt letar efter nya hem åt de djur som behöver omplaceras.

Länsstyrelsen gör även kontroller av foder och djurhälsopersonal. Vi gör till exempel kontroller hos veterinärer för att se att de har god hygien och inte använder fel mediciner. Det är till exempel enbart sjuka djur som ska behandlas med antibiotika, för att minska risken med ökad antibiotikaresistens. Vi gör även kontroller av sällskapsdjur, såsom hundar och katter. Dessa leder ibland till beslut som innebär att ett djur till exempel behöver tas till veterinär.

Under 2018 bjöd vi in veterinärerna i länet till ett möte och informerade om läkemedelsanvändning, smittsamma djursjukdomar och djurskydd. En veterinär ska anmäla till oss när de hittar vissa smittsamma sjukdomar på djur. Länsveterinären på Länsstyrelsen kontrollerar också att tillräckligt många salmonellaprover tas på länets fjäderfän, så att människor inte blir magsjuka av deras ägg och kött.

Mer om skötsel av djur

Mer om smittskydd

Kontakt