Kungen på besök två gånger om

Landshövding Carl Fredrik Graf, HM. Konungen och Simon Helmér

Under 2018 hade Östergötland besök av HM. Konungen två gånger.

I mars besökte kungen Östergötland för att få information om fiskefrågor. Dagen inleddes på Linköpings slott där kungen togs emot av dåvarande landshövdingen Elisabeth Nilsson. Syftet med besöket var att delta på ett seminarium om fiske som arrangerades i Motala. Under bilresan västerut hann sällskapet besöka både Svartåfors, Malfors och Motala kraftverk samt Motala ström för att bli informerade om hur länet arbetar med fiskefrågor av olika slag.

I september var kungen tillbaka i länet och togs då emot av länets nytillträdde landshövding Carl Fredrik Graf. Den här gången gick besöket i bostadsbyggandets tecken. På förmiddagen besökte kungen Vallastaden, Linköpings nya stadsdel som 2017 invigdes med Sveriges största bo- och samhällsexpo.

Efter lunch fortsatte besöket till Campus Norrköping där kungen fick information om den blivande stadsdelen Inre hamnen samt om Portalen, en satsning som syftar till att få ut fler människor i egen försörjning. Kungen deltog också i ett samtal om hur boendemiljöer för alla grupper i samhället kan skapas. Dagen avrundades på Visualiseringscenter C.

Sverigemiddagen på Kungliga slottet

Under året tog kungen även emot östgötar på Kungliga slottet i samband med den så kallade Sverigemiddagen. Sedan 2013 arrangerar kungafamiljen varje år en middag för att uppmärksamma personer som har gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. På middagen deltar representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från alla Sveriges län samt landshövdingar.

På 2018 års middag, som ägde rum den 14 september, representerades Östergötland av Margareth Sandström, guldsmedsmästare och formgivare, och Juno Blom, då nationell samordnare för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck på Länsstyrelsen Östergötland.

Kontakt