Aktuella kurser och aktiviteter

Här kan du läsa om kommande aktiviteter.

Välkommen att vara med på våra tre lunchträffar om biologisk mångfald i åkerbygden.

Här får du tips på enkla insatser som bidrar till mer surr och kvitter på marken du odlar. Du inbjuds också att dela med dig av egna erfarenheter och exempel.

Vi kommer att ha tre lunchwebbinarier med olika innehåll i varje.

  • Måndag den 15 februari: Introduktion och översik. Beprövade exempel. Pågående projekt och aktörer.
  • Måndag den 1 mars: Blommande remsor och kantzoner. Diversifiering. Välj platser och fröer för bin, humlor och nyttodjur.
  • Måndag den 15 mars: Fåglar och fältvilt. Insatser för boplatser, föda och övervintring.

Du behöver en mobiltelefon, surfplatta eller dator för att delta.
Länk till mötet får du vid anmälan.

Du anmäler dig via mail till Joel Larsson på Enheten för Landsbygd.
joel.larsson@lansstyrelsen.se

Först till kvarn gäller. Välkomna!

Vattendragsvandringar är ett bra sätt att diskutera vattenfrågor och lära känna vattnet i din hembygd.

Länsstyrelsen ordnar och/eller medverkar gärna på vattendragsvandringar i hela länet. Det kan till exempel handla om bete och slåtter på strandängar, skyddszoner, fiskvägar och fiskevårdsåtgärder, fosfordammar och småvatten, erosion, underhåll av diken, vattenförsörjning och bevattning. Länsstyrelsen har kompetens inom många olika områden och vår medverkan är helt kostnadsfri.

Hör av er till oss om ni inom dikningsföretaget / LRF-avdelningen / grannskapet har förslag på en åsträcka som ni vill titta närmare på. Det kan bli början till en förbättrad förvaltning av landskapet för effektivare växtodling, större miljönytta och ökad biologisk mångfald.

Anders Eliasson: 010-223 54 94

Tillsammans med övriga deltagare får du matnyttig information och ett givande nätverk inför din verksamhetsstart. Vårt grupprådgivningstillfälle har allmän inriktning och vänder sig till alla olika typer av livsmedelshantering.

Grupprådgivning innehåller bland annat grundläggande information om livsmedelslagstiftningen, vilka tillstånd som kan behövas samt vilken kontrollmyndighet som är aktuell. Vi går igenom vad du ska tänka på i utformningen av din livsmedelslokal med tanke på flöden och val av olika material på väggar, golv och inredning.

Efter grupprådgivningen får du ett brev med information och råd.

Målgrupp: Grupprådgivningen vänder sig till dig som har eller vill starta en livsmedelsverksamhet framförallt på landsbygden med inriktning på olika typer av gårdsförädling. Denna aktivitet finansieras delvis med medel från landsbygdsprogrammet

På grund av rådande läge med Covid-19 kommer utbildningen att köras digitalt via Skype. För bästa möjliga upplevelse rekommenderar vi att du använder en dator. Din dator behöver ha en kamerafunktion samt stadig internetuppkoppling för att du ska kunna medverka. Använd helst headset för att både höra och höras bättre. Länken skickas ut till de anmälda tillsammans med program och övrig kursinformation veckan innan kursstart.

Var: Digitalt via Skype

Kostnad: Kostnadsfritt

Anmälan: Anmälan sker till enheten.for.landsbygd.ostergotland@lansstyrelsen.se. Du får en bekräftelse via e-post att du är anmäld samt om det finns plats kvar. Sista anmälningsdag 10 mars 2021. Veckan innan kurstillfället kommer en kallelse med mer information att skickas till din e-post.

Faktauppgifter om kursen
  • Datum: 17 mars 2021
  • Tid, klockslag: Kl 9:00-12:30
  • Antal deltagarplatser: 15

Kontakt

Linnéa Sommar, Handläggare på Enheten för landsbygd, Länsstyrelsen i Östergötland

Tel: 010-223 55 35

E-post: linnea.sommar@lansstyrelsen.se


Har du funderat på vad som händer i praktiken om det införs ett glyfosatförbud? Det har vi i Greppa Näringen också gjort. Välkommen på en digital föreläsning och panelsamtal kring detta aktuella ämne!

Här kan du läsa mer om medverkande och program.PDF

Anmälan görs via vår kalender. Klicka här!öppnas i nytt fönster

Detta är en jubileumsförläsning som ges i samverkan mellan LRF, LRF-regioner och Länsstyrelserna i Greppa Näringens Region Mitt (Gävleborgs, Dalarnas, Uppsalas, Stockholms, Södermanlands, Västmanlands och Örebro län) samt Länsstyrelsen Östergötland.

En digital föreläsning där man bland annat tittar på hur förekomsten i Östergötland ser ut.

På föreläsningen kommer det att diskuteras om:

  • Hur ser förekomsten av renkavle i Östergötland ut?
  • Spridning av renkavle - fokus på maskinhygien och halm.
  • Vad man bör göra när man nyligen fått in renkavle på ett fält.
  • Ekonomiska effekter avTextlänk till annan webbplats renkavle

För att läsa mer och anmäla dig läs här.PDF

Vill du få löpande information om frågor som rör lantbruk och landsbygd i Östergötland? Anmäl dig till nyhetsbrevet Livskraftig landsbygdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nyhetsbreven hittar du under Publikationerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt