Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Klimathandlingar för företag

År 2023 antog 17 av Östergötlands stora och medelstora företag en eller flera av fyra Klimathandlingar för företag.
Klimathandlingarna som initierats av Länsstyrelsen Östergötland är fyra konkreta handlingar genom vilka företagen bidrar till att vi ska uppnå regionala och nationella energi- och klimatmål. Om du vill veta mer kring vad varje klimathandling innebär kan du läsa om dem nedan. Du kan även titta på en kort film som introducerar dig till ämnet.
Klimathandlingar för företag - Östergötland, YouTube Länk till annan webbplats.
Klimathandling 1: Vi har vetenskapligt förankrade klimatmål
Klimathandling 1 innebär att anta klimatmål som är vetenskapligt förankrade. Det kan antingen vara genom att anta Science Based Targets (SBT) eller klimatmål som går i linje med Parisavtalet om att begränsa temperaturökningen på max 2 grader (om möjligt 1,5 grader) jämfört med förindustriell tid. För att kunna sätta mål behöver ni som företag kartlägga era utsläpp. Det kan göras inom tre områden:
- Scope 1: Direkta utsläpp
- Scope 2: Indirekta utsläpp från inköp
- Scope 3: Utsläpp i övriga värdekedjan
Genom att anta klimatmål framtidssäkrar ni ert företag, ökar investerares förtroende och stimulerar innovation och konkurrenskraft. Om ert företag tillhör en koncern går det bra att delta och kommunicera koncernens målarbete.
Klimathandling 2: Våra fordon och transporter är 100 % fossilfria år 2030 och vi arbetar aktivt med transporteffektivitet
Klimathandling 2 innebär att företaget ställer om sina fordon samt egna och upphandlade transporter till fossilfria. Företaget arbetar efter målsättningen att:
- År 2025 är 50 % av alla fordon och transporter fossilfria
- År 2027 är 75 % av alla fordon och transporter fossilfria
- År 2030 är 100 % av alla fordon och transporter fossilfria
För att fordon och transporter ska räknas som fossilfria krävs, i enlighet med förslaget till EU:s förnybarhetsdirektiv, att drivmedlet ger en utsläppsminskning på 70 procent jämfört med fossila alternativ. Det vill säga el, vätgas, biogas, etanol (E85, ED95) HVO100, FAME100.
Både personresor och transporter som företaget utför själva och köper in räknas. Vid inköp av varor och tjänster där transporter ingår räknas transporterna om de står i rimlig proportion till det som handlas upp.
För att nå målet om att utsläppen av växthusgaser från transporter i Östergötland ska vara minst 70 % lägre till år 2030 krävs också en omställning till ett mer transporteffektivt samhälle. Några exempel på effektiviseringsåtgärder att arbeta med är:
- Samverka med andra företag och skapa samarbeten för samlastning och ruttplanering för att öka fyllnadsgraden och minska antalet transporter och tomtransporter.
- Använda digitaliseringen och elektrifieringens möjligheter för en ökad effektivitet.
- Inkludera längre leveranstid som en del av företagets hållbara affärsmodell. Genom längre leveranstider hinner fler varor samlas ihop till en gemensam transport och möjligheten ökar att välja miljöanpassade alternativ såsom tåg.
- Kommunicera till kunden att det snabbaste leveransalternativet bidrar till större påverkan på miljön än det långsammare. Använda det mest miljöanpassade transportalternativet som förstahandsval för e-handel.
Klimathandling 3. År 2030 är vår verksamhet 60 % mer energieffektiv jämfört med år 2008
Klimathandling 3 innebär att företaget arbetar aktivt med energieffektivisering inom områdena:
- Systematiskt och strukturerat energiarbete
- Energi- och resurseffektiva byggnader och byggnaden som en del i energisystemet
- Utveckling av hållbara produkter och tjänster
Klimathandlingens målsättning är ett intensitetsmål i förhållande till produktionen. Exempel på åtgärder:
- Optimera energianvändningen och reducera effekttoppar.
- Använda livscykelperspektiv för effektivare energianvändning vid projektering, byggfas, användning och demontering.
- Använda bebyggelsen som en integrerad del i energisystemet genom att producera, lagra och dela energi.
- Arbeta med produkt- och tjänsteutveckling som säkrar en minskad resursanvändning genom bland annat ekodesign och cirkulära affärsmodeller.
- Utveckla förutsättningar för ökat tillvaratagande av restvärme och egenproducerad energi.
Klimathandling 4. Vi rapporterar våra utsläpp
Klimathandling 4 innebär att företaget rapporterar sina klimatutsläpp på ett transparant sätt.
Det kan vara genom ett klimatbokslut i enlighet med Greenhouse Gas Protocol (GHG-protokollet) eller som en del av företagets hållbarhets- eller årsrapport. Rapporten är en sammanställning av företagets klimatpåverkan men också ett underlag för att kunna sätta mål och bestämma åtgärder för att minska utsläppen. Vanligt är att redovisa utsläpp inom:
- Scope 1: Direkta utsläpp som uppstår från aktiviteter som ägs eller kontrolleras av den egna verksamheten.
- Scope 2: Utsläpp genererade från produktion av inköpt energi.
- Scope 3: Indirekta utsläpp upp- och nedströms i värdekedjan, kopplade till företagets verksamhet men som ägs eller kontrolleras av någon annan.
Att rapportera sina utsläpp bidrar till ett ökat förtroende för företaget och stärker dess konkurrenskraft. Om ditt företag tillhör en koncern går det bra att delta och kommunicera koncernens totala utsläpp.
Genom att anta klimathandlingen tar ni ett steg mot direktivet om en förändrad hållbarhetsrapportering, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Direktivet träder i kraft räkenskapsår 2023. När direktivet är fullt implementerat (räkenskapsår 2026) kommer fler än 50 000 företag inom EU att omfattas, varav cirka 4 100 svenska bolag.
Företag som antagit en eller flera klimathandlingar är:
- Arla Foods
- Billerud Skärblacka
- Cloetta
- E.ON Navirum Energi
- Gränges
- Holmen
- Kolmårdens djurpark
- KL industri AB
- Lejonfastigheter
- Lundbergs fastigheter
- Länsförsäkringar Östgöta
- Nodra
- SAAB
- Rimaster
- Siemens energy
- Svensk Plaståtervinning
- Toyota Material Handling