Aktuella vädervarningar i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så hjälps vi åt att hålla afrikansk svinpest borta

Den mycket allvarliga svinsjukdomen afrikansk svinpest sprids sedan 2014 i EU. Viruset sprids med sjuka djur, ofta vildsvin, men också genom att överleva i charkprodukter och genom att följa med på smutsiga stövlar eller utrustning.

Sjukdomen har stor påverkan på grisnäringen både genom bekämpningsåtgärder och handelsrestriktioner där den finns. Virussjukdomen finns exempelvis i de baltiska länderna, Polen, Ungern, Rumänien, Italien och i Belgien.

Så minskar vi tillsammans risken för afrikansk svinpest:

 • Rapportera om du hittar döda vildsvin! Använd formuläret på rapporteravilt.sva.se Länk till annan webbplats.
 • Släng inte matavfall i naturen! Tänk särskilt på risken med medhavd utländsk mat om ni har utländsk arbetskraft eller gäster.
 • Efter vistelse i skog och mark utomlands, exempelvis jakt:  
  • Var noga med rengöring av utrustning, kläder, skor och stövlar före återresa till Sverige. Tvätta helst kläder i maskin. Utrustning kan saneras genom att ligga i bastu, över 60 grader i 30 minuter.  
  • Ta inte med kött eller obehandlade troféer till Sverige.  
  • Vänta 48 timmar efter jaktresa eller besök i utländsk grisbesättning innan du besöker gård med grisar, hanterar foder för vildsvin eller besöker utfodringsplats för vildsvin. 
  • Rengör även utrustning, halsband, västar och liknande om du haft med dig jakthund utomlands. Tvätta även hunden ren.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss