Tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen
Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs.
Aktuella begränsningar och åtgärder utifrån lagen
Utifrån den tillfälliga covid-19-lagen gäller en rad begränsningar för verksamheter för att förhindra smittspridning av covid-19. Den tillfälliga covid-19-lagen upphör att gälla den sista september 2021.
Vilka begränsningar som gäller, informationsblad på flera språk och vanliga frågor och svar hittar du på följande sidor:
Begränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
Begränsningar för fritids- och kulturverksamhet
Begränsningar för handelsplatser
Begränsningar för kollektivtrafik och inrikes flygtrafik
Begränsningar för privata sammankomster
Länsstyrelsen kontrollerar att lagen följs
Länsstyrelsen har i uppdrag att kontrollera att verksamhetsutövare genomför begränsningar och åtgärder utifrån den tillfälliga covid-19-lagen. Syftet med tillsynen är att minska smittspridningen genom att informera om föreskrifter och beslut och kontrollera efterlevnaden.
Länsstyrelsen ansvarar för tillsyn av beslut om begränsningar som fattas enligt paragraf 7–11 samt paragraf 16 i den tillfälliga covid-19-lagen.
Så går tillsynen till
Tillsynen ska bedrivas där den bedöms minska smittspridningen i störst omfattning. I första hand bedrivs tillsynen genom att ge råd, information och uppmaningar till verksamheter för att eventuella brister frivilligt ska rättas till.
Tillsynen kan ske på distans eller genom besök på plats. När den sker på plats utför tillsynspersonalen besöket på ett smittsäkert sätt enligt Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Personalen är symptomfri, har en god handhygien och håller avstånd.
Vilka platser och verksamheter som är aktuella för tillsyn
Länsstyrelsen hämtar löpande in information från andra myndigheter och verksamheter om efterlevnaden i länet. Den informationen utgör tillsammans med Länsstyrelsens riskbedömning urvalet för vilka platser och verksamheter som Länsstyrelsen väljer att göra tillsyn på.
Vite kan bli aktuellt om åtgärderna inte genomförs
Om verksamheten inte genomför de åtgärder som krävs kan Länsstyrelsen fatta beslut om vitesföreläggande. Länsstyrelsen avgör om det är aktuellt med vite och hur stort belopp verksamheten ska betala. Verksamheten kan överklaga Länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten.
Uppföljning av länsstyrelsernas tillsynsarbete
Varje länsstyrelse rapporterar veckovis hur tillsynsarbetet fortskrider i länet. Utifrån länens återkoppling tar vi fram en gemensam nationell rapport som lämnas till Regeringskansliet på tisdagar. Rapporten publiceras sedan på den här webbsidan tillsammans med en sammanfattande webbnyhet.
Veckovis nationell tillsynsuppföljning
Rapporter till regeringen
Sammanfattande nyheter om rapporternas innehåll
Länsstyrelsen i Dalarnas län, som är samordnande för Länsstyrelsernas tillsynsuppdrag av covid-19-lagen, sammanfattar varje vecka det viktigaste i den nationella rapporten till regeringen och publicerar det i en webbnyhet.
Uppföljning v 13: Ta ditt ansvar - handla ensam
Uppföljning v 12: Allmänhet och verksamheter försöker undvika covid-19-lagen
Uppföljning v 11: Rapporter om verksamhetsutövare som försöker kringgå lagstiftningen
Uppföljning v 10: Ökad tillsyn av verksamheter med många besökare under påsken
Uppföljning v 9: Kunder handlar i sällskap trots uppmaning att handla ensam
Uppföljning v 8: Tillsyn har bedrivits i stor omfattning under sportlovet
Uppföljning v 7: Indikationer på restriktionströtthet bland allmänheten
Uppföljning v 6: Rådgivning en framgångsrik metod för pandemitillsyn
Uppföljning v 5: Allmänheten brister i ansvar för att minska trängsel i butiker
Uppföljning v 4: Svårt att hantera trängsel under lönehelgen
Uppföljning v 3: De flesta verksamhetsutövare följer covid-19-lagen
Länsstyrelsen i Östergötlands läns rapport
Här kommer vi posta Länsstyrelsen Östergötlands rapporter om tillsynsuppdraget från och med tisdag 26 jan 2021.
Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen - vecka 14
Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen - vecka 13
Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen - vecka 12
Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen - vecka 11
Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen - vecka 10
Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen - vecka 9
Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen - vecka 8
Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen - vecka 7
Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen - vecka 6
Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen – vecka 5
Tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen – vecka 4
Sammanfattande nyheter om rapporternas innehåll
Här kommer vi posta Länsstyrelsen Östergötlands nyheter om tillsynsuppdraget från och med tisdag 26 jan 2021.
2021-01-26 Företag visar stor vilja att följa covid-19-lagen
2021-01-18 Positiv start för tillsyn av covid-19-lagen
2021-01-08 Så ska Länsstyrelsen sköta tillsynen av den tillfälliga covid-19-lagen
Information för verksamhetsutövare i Östergötland
Länsstyrelsen Östergötland kontrollerar att covid-19-lagen följs i Östergötland och kommer att bedriva tillsyn där den bedöms minska smittspridningen i störst omfattning. Initialt kommer fokus att vara på externa handelsområden i de större kommunerna, verksamheter som har ett stort genomflöde av besökare och gym- och fritidsanläggningar.
Hur går det till när Länsstyrelsen gör ett tillsynsbesök?
I samband med ett tillsynsbesök kommer Länsstyrelsens tillsynshandläggare att berätta om syftet och ge en övergripande beskrivning av vad tillsynsobjektet ska kunna visa upp och redogöra för. Själva tillsynen genomförs sedan utifrån ett tillsynsprotokoll. Efter genomförd tillsyn skickar Länsstyrelsen en bekräftelse på att objektet följer föreskrifterna alternativt information om eventuella åtgärder som behöver vidtas.
Kontakta Länsstyrelsen Östergötland för stöd och råd
E-post: ostergotland@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-223 55 88 mellan klockan 09.00–15.00 på helgfria vardagar
Lämna förslag på verksamheter för tillsyn
Du som upplever brister hos verksamheter i efterlevnaden av den tillfälliga covid-19-lagen kan skicka in observationer och information om upplevda brister hos verksamheter i efterlevnaden av covid-19-lagen. Det kan till exempel handla om upplevd trängsel, att maxantalet personer för lokalen inte framgår eller att det saknas tillgång till handsprit eller möjlighet att tvätta händerna.
Frågor och svar om tillsynen och lagen
Länsstyrelsen kan meddela en verksamhetsutövare vilka åtgärder som måste genomföras och besluta om vite, om verksamhetsutövaren inte utför dessa åtgärder.
Länsstyrelsen kan besluta (förelägga) vilka åtgärder som en verksamhetsutövare måste genomföra för att leva upp till bestämmelserna i den tillfälliga covid-19-lagen, detta beslut kan förenas med vite. Om verksamhetsutövaren inte genomför de åtgärder som Länsstyrelsen beslutat görs en ansökan om utdömande av vitet. Det är länsstyrelsen som i ett beslut om vitesföreläggande ska bestämma vitets storlek, och det till ett belopp som kan antas få verksamhetsutövaren att följa det aktuella beslutet.
Det finns möjlighet enligt covid-19-lagen att fatta beslut om förbud mot att samlas i ett sällskap av en viss storlek och förbud mot att vistas på vissa platser. Om myndigheterna fattar ett sådant beslut kan privatpersoner som bryter mot bestämmelserna bestraffas med 2 000 kr i penningböter genom ordningsbot som utfärdas av polis. Ännu har myndigheterna inte fattat något sådant beslut.
Covid-19-lagen innehåller stycken som kompletterar och har företräde framför smittskyddslagen och ordningslagen. Nytt är att det ges möjlighet att
- vidta generella åtgärder för att motverka trängsel och på annat sätt förhindra smittspridning
- meddela föreskrifter som vid behov kan gälla inom ett visst geografiskt område
- genom den nya lagen införa sanktioner och tillsyn, som kan leda till vite eller stängning av verksamhet som inte följer begränsningarna
Covid-19-lagen trädde i kraft den 10 januari 2021. Den nya lagen ska gälla tillfälligt och upphöra att gälla den sista september 2021.
Länsstyrelsens beslut enligt paragraf 16 och 20 (allmänna sammankomster, offentliga tillställningar, platser för fritids- eller kulturverksamhet, handelsplatser, kollektivtrafik, inrikes flygtrafik och platser för privata sammankomster) och Polismyndighetens beslut enligt paragraf 21 (befogenheter i samband med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar) får överklagas till allmän förvaltningsdomstol.
Andra beslut enligt denna lag får inte överklagas.
Covid-19-lagstiftningen innehåller inte några bestämmelser om ersättning för enskilda som påverkas av beslut som följer av regelverket. Länsstyrelserna kan därmed inte pröva frågan om ersättning enligt den nya lagen.
Kontakt
-
Kristoffer Hellberg
Enhetschef för enheten för jordbrukarstöd
E-post till Kristoffer Hellberg
Telefon 010-2235532
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.