Naturum Tåkern

Vid fåglarnas sjö ligger naturum Tåkern, en port till naturen och kulturen i Tåkernbygden. "Sveriges vassaste naturum" är en unik byggnad, ritad av Wingårdhs arkitekter och helt klädd av vass.

Vi erbjuder ett rikt program av guidningar, fågelskådning, temadagar och föredrag. Naturumvärdarna är välkomnande, kunniga och inspirerande. Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland. Det är ett fantastiskt hus med utställning, filmsal och labrum.

Naturum ligger i Tåkerns naturreservat. I reservatet finns vandringsleder, fågeltorn, grillplatser, sagostig och naturlekplats. Välkommen att äta din matsäck vid våra rastplatser och tack för att du källsorterar ditt skräp efteråt.

Det kostar ingenting att ta del av naturums utställningar och naturreservatets anläggningar. Vissa guidningar kostar en slant, se mer under program. Inne i naturum har vi försäljning av bland annat böcker och souvenirer. En liten enkel kaffehörna finns. Betalar gör du med kort eller swish.

Naturum har stängt och vi avvaktar med att öppna.

Naturum Tåkern ligger på södra sidan av Tåkerns naturreservat, i Glänås besöksområde, Väderstad.

Från E4, ta av i Väderstad, kör vänster i första rondellen, kör ca 3,5 km på gamla E4 mot Ödeshög (väg 918). Tag höger vid skyltning mot naturum Tåkern. Följ skyltning.

Koordinater: Latitud: 58.331338 | Longitud: 14.823484

Åka till naturum med kollektivtrafik

Hit kan du resa med närtrafik vardagar kl. 09.00-12.30, 17.00-22.00 samt lördagar och söndagar kl. 09.00-17.00. Ring Östgötatrafikens beställningscentral på telefonnummer 0771- 71 10 20, senast två timmar innan du vill resa.

Fågelskåda, håva småkryp eller boka barnkalas på naturum. Naturvägledning för skolklasser och fortbildning för lärare. Vi erbjuder guidningar med olika tema som passar för barn, kollegor och vänner. Vi har också lokaler för möten. Använd bokningsformuläret för att skicka din förfrågan. Inträde och att se bildspel är gratis för alla under våra ordinarie öppettider.  

Du bokar ett besök genom att använda vårt bokningsformulär.

Boka ett besök

Information om vandringsleder och andra friluftsanläggningar samt karta hittar du på webbsidan om Tåkerns naturreservat.

Undrar du hur tillgänglighet ser ut? Eller är du bara lite nyfiken? Här nedanför finns flera visuella rundturer där du kan klicka dig fram för att se hur det ser ut i och utanför naturum.


Välkommen att se hur det ser ut inne i naturum! Klicka dig runt i utställningen och lokalerna.


Klicka dig runt för att se hur det ser ut vid parkeringen med grillplatser och toaletter och ta dig genom entréporten ner till naturum.


Här kan du ta en visuell promenad upp i tornet och vidare runt på den vandringsled som är tillgänglig med såväl rullstol som barnvagn.

 

Följ med haren Ann-Sofie på jakt efter sin kompis Hasse. Stigen börjar utanför naturums entré. Promenaden går 700 meter runt i strandskogen. Längs vandringen träffar du olika djur. Kryp, klättra, lyssna... Sagostigen är en dopgåva från Östergötland till Prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland.

Folder om Prinsessan Estelles sagostig Pdf, 5.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Live kamera från naturum Tåkern - tillfälligt ur funktion

Naturum Tåkern på Facebook

 

Kontakt