Planeringsunderlag
Länsstyrelsen samordnar de planeringsunderlag som olika myndigheter tar fram som stöd till kommunens planläggning. Underlagen finns till för att säkerställa att riksintressen och andra statliga intressen tillgodoses i den fysiska planeringen.
Planeringsunderlagen som olika myndigheter tar fram som stöd till kommunens planläggning innehåller statliga intressen som till exempel:
- natur- och kulturvärden
- infrastruktur
- militära intressen
- vattenfrågor.
I underlagen finns också de aspekter som omfattas av Länsstyrelsens tillsyn enligt 11 kapitlet 10 § i plan- och bygglagen (PBL):
- riksintressen
- miljökvalitetsnormer
- strandskydd
- människors hälsa och säkerhet
- risker för olyckor, översvämning och erosion.
Genom planeringsunderlaget har staten möjlighet att tillhandahålla kunskaper, föra en dialog och i viss mån bevaka statliga- och mellankommunala intressen med geografisk anknytning, nationella mål, nationella och regionala planer och program med mera.
Hitta underlag i Planeringskatalogen
Planeringskatalogen är en webbaserad söktjänst för planeringsunderlag. Den gör planeringsunderlag för fysisk samhällsplanering tillgängligt för kommuner och myndigheter.
Tjänsten riktar sig till dig som är planerare och arbetar inom kommunen med översiktsplanering och detaljplanering. Du hittar:
- rapporter
- vägledningar
- geodata
- karttjänster
- webbsidor.
Riksintressen
Aktuella planeringsunderlag gällande riksintressen och andra statliga intressen är mycket viktiga för dialogen mellan stat och kommun i den fysiska planeringen, och när det gäller hushållningen med mark- och vattenområden. Syftet är att det ska bidra till att säkerställa att statliga intressen tillgodoses i planeringsprocessen.
Riksintressena ska skyddas mot åtgärder som innebär påtaglig skada på intresset eller avsevärt kan försvåra möjligheterna att nyttja intresset. Skyddsbehovet ska kontinuerligt ses över, och avvägningar och bedömningar i varje enskilt fall ska utgå från de behov som finns.
Mer om riksintressen i Boverkets handbok om plan- och bygglagen:
Riksintressen i PBL kunskapsbanken, Boverket Länk till annan webbplats.
Vem ansvarar för att ta fram planeringsunderlag?
Uppgifterna och ansvaret för att ta fram planeringsunderlag för riksintressen regleras i förordningen om hushållning med mark- och vattenområden (1998:896). Här utpekas de tolv centrala myndigheter som, efter samråd med Boverket, Länsstyrelsen och andra berörda myndigheter, ska lämna underlag om områden som de anser vara av riksintresse enligt 3 kapitlet i miljöbalken. Länsstyrelsen samordnar planeringsunderlagen. Myndigheterna ska i samverkan med Länsstyrelsen följa utvecklingen av frågor om hushållningen med mark- och vattenområdena.
Länsstyrelsens uppdrag
Länsstyrelsen jobbar för att nationella mål får genomslag i länet samtidigt som hänsyn tas till regionala förhållanden och förutsättningar. Vi arbetar sektorsövergripande utifrån ett statligt helhetsperspektiv, och samordnar olika samhällsintressen och statliga myndigheters insatser.
Länsstyrelsen deltar i planeringsprocessens olika steg. I tidiga planskeden lämnar vi råd och planeringsunderlag för kommunernas planering för framtida mark- och vattenanvändning. I slutskedet av planeringsprocessen bevakar vi att de statliga intressen som anges i 11 kapitlet 10 § i plan- och bygglagen har tillgodosetts i planeringen.
Allmänna intressen
Länsstyrelsen ska ta fram underlag inför kommunens bedömningar om de allmänna intressen som enligt 2 kapitlet i plan- och bygglagen bör vägas in vid beslut om användningen av mark- och vattenområden.
Riksintressen
Länsstyrelsen ska ta fram planeringsunderlag gällande riksintressen enligt 3–4 kapitlet miljöbalken. Arbetet med planeringsunderlag ska enligt hushållsförordningen baseras på underlag från de övriga centrala myndigheterna. Om vi anser att ytterligare riksintressen bör tillkomma eller om klassningen eller avgränsningen av ett riksintresse bör omprövas ska vi enligt hushållsförordningen underrätta Boverket och andra berörda myndigheter. Vi ska även informera regeringen om urvalet av riksintresseområden enligt 4 kapitlet miljöbalken behöver regleras närmare.
Hushållning med mark och vatten
Länsstyrelsen ska sammanställa utredningar, program och annat planeringsunderlag som finns hos statliga myndigheter, och som har betydelse för hushållningen med mark och vatten i länet. Vi ska på begäran erbjuda planeringsunderlaget åt de kommuner och myndigheter som ska tillämpa miljöbalken och åt den som är skyldig att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kapitlet i miljöbalken.
Havsplanering
Kommuner har ofta eget underlag som beskriver havet och skärgårdens utveckling. Utöver det har Länsstyrelsen sammanställt en lista över tillgängliga geodata som kan användas som stöd i havsplaneringen.
Klimatanpassning
Vi behöver ta hänsyn till det förändrade klimatet i den fysiska planeringen. Planeringsunderlagen gällande klimatanpassning kan till exempel bestå av faktaunderlag om regionala risker för översvämning, erosion, ras och skred.
Här kan du ta del av rapporter och annat underlag om klimatanpassning som kan komma till nytta för dig som arbetar med planering inom kommunen.
Handlingsplan för klimatanpassning i Örebro län
En handlingsplan från 2016 som visar hur vi i Örebro län ska arbeta med klimatanpassningar. Stort fokus ligger på kommunernas roll i klimatanpassningsarbetet eftersom arbetet som görs där är av avgörande betydelse.
Regional handlingsplan för klimatanpassning i Örebro län Länk till annan webbplats.
Framtidsklimat i Örebro län (SMHI)
Rapporten som tagits fram av SMHI beskriver dagens och framtidens klimat i Örebro län baserat på observationer och modellberäkningar utifrån olika scenarios för atmosfärens innehåll av växthusgaser.
Framtidsklimat i Örebro län - enligt RCP-scenarier (SMHI) Länk till annan webbplats.
Risk- och sårbarhetsanalys för Örebro län
En regional risk- och sårbarhetsanalys som en del av en ständigt pågående process för att bygga upp en god krisberedskap i länet.
Risk- och sårbarhetsanalys Örebro län 2016 Länk till annan webbplats.
Värmekartläggning, Örebro tätort
På uppdrag av Länsstyrelsen i Örebro län har SMHI genomfört en kartläggning av strålningstemperatur inom Örebro tätort. Syftet är att visa hur den upplevda temperaturen varierar inom staden i dagens klimat och hur samma variation förväntas se ut i ett framtida klimat.
Klimat-GIS för Örebro län
I den här webbkartan har vi samlat olika typer av klimatrelaterade planeringsunderlag. Det finns översvämningskarteringar och skyfallsanalyser, nederbörds- och temperaturkartor, kartor på risker för erosion, ras och skred med mera.
Fler webbGIS
MSB:s översvämningsportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länsstyrelsens webbGIS Länk till annan webbplats.
Hot- och riskkartor för Örebro tätort (Översvämningsportalen) Länk till annan webbplats.
Hotkartor för Lindesberg (Översvämningsportalen) Länk till annan webbplats.
Nedladdning av GIS-skikt
Ladda ner data från MSB:s översvämningsportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länsstyrelsens geodatakatalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Översvämningskarteringar från MSB
Översvämningskartering av Svartån-Hjälmaren-Eskilstunaån (MSB) Länk till annan webbplats.
Översvämningskartering av Arbogaån (MSB) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Värmeböljor
Värmeböljor i Örebro län
En rapport om temperaturen de senaste 100 åren som bland annat visat att det varit många värmeböljor, framförallt under 2000-talet. I rapporten diskuteras anpassningsåtgärder för att möta värmeböljor nu och i framtiden.
Värmeböljor i Örebro län Länk till annan webbplats.
Värmeböljornas påverkan på samhällsviktiga sektorer (MSB)
Rapport som fördjupar kunskaperna om effekterna av en värmebölja på tre samhällsviktiga sektorer i Örebro län - transporter, skydd och säkerhet samt dricksvattenförsörjning.
Hur värme påverkar samhällsviktiga sektorer (MSB) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stormar
En rapport som beskriver stormarnas konsekvenser i länet. Rapporten tar upp hur man kan förebygga för att minska konsekvenserna av stormar.
Stormar i Örebro län Länk till annan webbplats.
Ras- och skredrisker
En rapport som analyserar potentiella ras- och skredområden i länet. Rapporten tar upp åtgärder för att minska risken för ras och skred.
Ras- och skredrisker i Örebro län Länk till annan webbplats.
Skyfall
En rapport om inträffade skyfall och analyser om ett blötare klimat i framtiden. Rapporten tar upp vilka anpassningar som kan behöva göras.
Skyfall i Örebro län Länk till annan webbplats.
Översvämningar
Översvämningar i Örebro län
En rapport som visar större översvämningar och skyfall i länet sedan år 1900. Risker och översvämningsområden i länets större avrinningsområden beskrivs.
Översvämningar i Örebro län Länk till annan webbplats.
Riskhanteringsplan för översvämning i Lindesberg 2016–2021
Det övergripande syftet med riskhanteringsplanen var att skapa förutsättningar för att minska riskerna med och konsekvenserna av översvämningar. Särskild vikt läggs på förebyggande arbete, kunskapshöjning samt skydd och beredskap.
Riskhanteringsplan för översvämning i Lindesberg tätort 2016–2021 Länk till annan webbplats.
Riskhanteringsplan för översvämning i Örebro
Det övergripande syftet med riskhanteringsplanen är att skapa förutsättningar för att minska riskerna med och konsekvenserna av översvämningar. Särskild vikt läggs på förebyggande arbete, kunskapshöjning samt skydd och beredskap.
Riskhanteringsplan för översvämning i Örebro tätort 2022–2027 Länk till annan webbplats.
Riskhanteringsplan för översvämning i Örebro tätort 2016–2021 Länk till annan webbplats.
Grönstruktur och mångfunktionella ytor (Boverket)
En nationell publikation om att få in klimatanpassning av städer genom grönområden och vatten i den fysiska planeringen.
Tips och råd för att arbeta med klimatanpassning
En vägledning för kommuner med tips och råd om hur man kan arbeta med klimatanpassning genom planinstrumenten i PBL och genom processverktyg för att ta fram och integrera en klimatanpassningsplan i den kommunala verksamheten.
Klimatanpassning i fysisk planering – Vägledning från länsstyrelserna Länk till annan webbplats.
Checklista för klimatanpassade detalj- och översiktsplaner
Checklista för att säkerställa att hänsyn tas till effekter av ett förändrat klimat. Checklistan är till för att stödja de som granskar eller tar fram översiktsplaner och detaljplaner.
Översvämning och fysisk planering
Rapport med rekommendationer om hur man vid fysisk samhällsplanering bör ta hänsyn till översvämningsrisker för att begränsa konsekvenserna av höga flöden.
Hållbar stadsutveckling
Kommuner, regioner och staten har tillsammans ett stort ansvar i att balansera olika enskilda och allmänna intressen genom en aktiv och hållbar samhällsplanering. En stor del av Länsstyrelsens uppgifter har koppling till området hållbar stadsutveckling.
Rådet för hållbara städer ska stötta kommunerna
För att stötta kommuner i arbetet med stadsutveckling har regeringen bildat Rådet för hållbara städer. I forumet deltar Länsstyrelsen och tio andra statliga myndigheter. Rådet har i uppgift att stötta kommunerna i arbetet med mål 11 i Agenda 2030 som behandlar långsiktigt hållbar stads- och samhällsutveckling.
Rådet för hållbara städer, webbplatsen Hållbar stad Länk till annan webbplats.
Länsstyrelseinstruktionen (2017:868). Länsstyrelsens instruktion sätter ramarna för vår verksamhet. Instruktionen utfärdas av regeringen och den talar om vilka uppgifter Länsstyrelsen har som myndighet, det vill säga en övergripande beskrivning av vad Länsstyrelsen ska arbeta med.
I regleringsbreven anger regeringen de krav som den ställer på Länsstyrelsens inriktning och på våra insatser under budgetåret. Regleringsbrev för Länsstyrelserna 2019 innehåller följande uppgifter med koppling till hållbara städer:
- Bidra i sin verksamhet till Agenda 2030 målen (1:2).
- Bidra i sitt kulturmiljöarbete till de nationella kulturmiljömålen (1:4).
- Mänskliga rättigheter – stödja kommunerna och samarbeta med andra berörda myndigheter (1:6).
- Efterbehandling av förorenade områden för bostadsbyggande - informera och stödja kommunerna (1:7).
- Samordna och leda det regionala arbetet avseende naturvård, biologisk mångfald, friluftsliv, åtgärdsprogram för hotade arter, artbevarande, tätortsnära natur, lokala naturvårdsprojekt samt vilt- och rovdjursförvaltning. (1:9).
- Miljökvalitetsnormer för luftkvalitet – arbeta för bättre luftkvalitet (1:11).
- Bedöma måluppfyllelsen avseende Livsmedels- och foderkontrollen, kontrollen av djurskydd, djurhälsa och smittskydd, animaliska biprodukter (1:16).
- Verka för att behovet av bostäder tillgodoses (1:22).
- Verka för ökad kompetens och kunskap om kulturmiljön och kulturmiljövärden i lokala plan-, bygg och bostadsprocesser gentemot berörda aktörer. (3:6).
- Verka för att minoritetspolitikens fastställda mål uppnås; diskriminering och utsatthet, inflytande och delaktighet samt språk och kulturell identitet (3:8).
- Främja, samordna och leda det regionala arbetet inom samtliga relevanta sakområden avseende energiomställning och minskad klimatpåverkan. (3:9).
- Stödja kommunernas arbete med att utveckla strategiska vatten- och avloppsplaner (3:13).
- Skydda dricksvatten inklusive skydd av vatten som utnyttjas eller som kan komma att utnyttjas som vattentäkt (3:14).
- Genom förebyggande insatser skydda, förvalta och tillgängliggöra värdefulla naturområden i syfte att nå Sveriges miljökvalitetsmål (3:16).
- Ta fram och genomföra regionala handlingsplaner för grön infrastruktur (3:17).
- Samordna och leda det regionala arbetet med friluftslivspolitiken genom samverkan med Skogsstyrelsen, kommunerna och andra berörda aktörer (3:21).
- Sammanställa regionala lägesbilder inklusive bedömning av beredskap och kapacitet för kommuner och landsting avseende vilken påverkan som mottagandet av asylsökande och nyanlända har för verksamheterna inom socialtjänsten, skola och utbildning samt hälso- och sjukvård.
- Samordna det regionala arbetet med tidiga insatser för asylsökande med flera (3:41).
- Anvisa medel för flyktingmottande och etableringsåtgärder (3:44).
- Samordna det regionala arbetet med samhällsorientering för nyanlända (3:45).
- Samordning av det regionala ANDT arbetet (3:48).
- Stödja det regionala arbetet avseende spelmissbruk (3:50).
- Stödja kommuner och landsting i att utveckla ett kunskapsbaserat, samordnat, långsiktigt och i huvudsak universellt stöd i föräldraskapet till föräldrar. Barnrättsperspektivet, att främja jämlikhet och jämställdhet och ett jämställt föräldraskap är centrala utgångspunkter. Även funktionshinderperspektivet och förebyggande av våld ska beaktas (3:51).
- Stödja kommuner och landsting i samarbete med Myndigheten för delaktighet, och i samråd med Sveriges Kommuner och Landsting, under 2018–2020, att genomföra sina funktionshinderspolitiska strategier och planer (3:52).
- Förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor mot bakgrund av den nationella strategin (3:53).
- Stärka statliga och kommunala verksamheters förmåga att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap samt könsstympning av kvinnor och flickor (3:54).
- Ta fram regionala lägesbilder avseende utsatta EU/EES medborgare som saknar uppehållsrätt i Sverige samt genomföra kompetenshöjande insatser mot relevanta aktörer (3:55).
Länsstyrelsen deltar i Miljösamverkan Sverige, ett samverkansorgan kring tillsynsvägledning, tillsyn och viss prövning inom miljöbalksområdet och närliggande lagstiftningar. Vi arbetar även med miljösamverkan på regional nivå.
Kontakt
-
Camilla Lund
Samhällsplanerare
Telefon 010-2248472
-
Christian Tunelind
Vattenvårdshandläggare
E-post till Christian Tunelind
Telefon 010-2248663