
Risk- och sårbarhetsanalys
Länsstyrelsen upprättar vartannat år en regional risk- och sårbarhetsanalys, som grundas på kommunernas egna analyser.
Syftet med en risk- och sårbarhetsanalys är att minska sårbarheten i samhället och på ett bättre sätt kunna hantera kriser. Analysen ska
- ge beslutsunderlag för beslutsfattare och verksamhetsansvariga för samhällsplanering
- bidra till en beskrivning av riskbilden för hela samhället.
Vad gör Länsstyrelsen?
Länsstyrelsen upprättar en regional risk- och sårbarhetsanalys vartannat år. Analysen lämnas till Regeringskansliet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Kommunernas arbete
Kommunernas risk- och sårbarhetsanalyser bildar ett första underlag för deras handlingsplaner för extraordinära händelser. Analyserna ligger också till grund för den risk- och sårbarhetsanalys som Länsstyrelsen tar fram.
Risk- och sårbarhetsanalys för Örebro län
Vartannat år gör Länsstyrelsen i Örebro län en regional risk- och sårbarhetsanalys. Analysen ska ge länets aktörer en gemensam förståelse för vad som är skyddsvärt och vilka allvarliga hot, risker och sårbarheter som finns i Örebro län. Analysen ska också beskriva vilka konsekvenser olika händelser kan få, aktörernas förmåga att hantera och förebygga händelser samt genomförda, pågående och planerade åtgärder.
I senaste Risk- och sårbarhetsanalysen identifierades 28 risker och hot som kan medföra betydande konsekvenser för länet. Till allvarliga risker i Örebro län räknas farligt gods, störningar i dricksvattenförsörjning och störningar i elektroniska kommunikationer.
Den regionala risk- och sårbarhetsanalysen är en del av en ständigt pågående process för att öka kunskapen inom olika områden, bygga upp en god krishanteringsförmåga i länet och stärka beredskapen.
Stöd till länets aktörer i sitt risk- och sårbarhetsanalysarbete
För de aktörer i länet som arbetar med risk- och sårbarhetsanalyser finns en stödmall för redovisningsarbetet. Mallen har tagits fram i samverkan med länets kommuner och Region Örebro län för att ge ett stöd i arbetet, öka jämförbarheten och skapa en gemensam grund för arbetet med att kartlägga risker.
Dokumentet utvecklas kontinuerligt i samverkan mellan länets kommuner, Region Örebro län och Länsstyrelsen. Målet är att dokumentet ska vara anpassat efter:
- rådande rekommendationer och föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap (MSB)
- länets aktuella förutsättningar.
Örebro läns gemensamma stöd för redovisning av risk- och sårbarhetsanalyser
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.