Kortfilmer om unga under pandemin

Tre kvinnor i olika närbilder

Mått väldigt dåligt. Slitit i vårdens frontlinje. Förlorat sin pappa. Suttit i karantän. Fått sparken. Tappat hoppet. Inte kunnat utöva sin sport. Förlorat familjens försörjning. Så har livet sett ut för några av länets unga under pandemin. Som blivit till berättelser i filmserien #Sjukatider.

#Sjuka tider är framtagen av Länsstyrelsen i Örebro län tillsammans med länets kommuner och RF-SISU Örebro län.11 ungdomar berättar i kortfilmer om livet under pandemin och hur de ser på framtiden. Filmerna ska mana till eftertanke, reflektion och diskussion samt inspirera andra unga att våga dela sina erfarenheter.

Några av filmerna

Carls story

Innan pandemin var Carl en av Sveriges bästa på fotboll Freestyle och tävlade i både SM och VM.Corona fick Carl att tappa fokus på både träning och skola. Sista tiden på gymnasiet blev han allt mer stillasittande framför datorn, isolerad och ensam. En tid som tog hårt på hans psyke. Finns det en väg tillbaka?

Urunzayas story

Urunzaya och hennes familj har drabbats av rasism och blivit anklagade för att sprida corona. Nu ser hon fram emot att få gå vidare och träna Örebros elitlag i volleyboll.

Julias story

Att göra lumpen var en chans Julia inte ville missa. Men när pandemin slog till fick Julia uthärda flera månader i lockdown bakom regementets grindar. Vad har den erfarenheten lärt henne?

Skolmaterial kopplat till filmerna

Ett skolmaterial finns kopplat till filmerna som länets skolor samt civilsamhället kan använda för att starta dialog kring berättelserna. Hör av dig till Länsstyrelsen i Örebro län om du är intresserad av att ta del av materialet.

Kontakt