Covid-19

Länsstyrelsen i Örebro län arbetar tillsammans med kommunerna, Region Örebro län och andra organisationer för att hantera spridningen av covid-19. Här samlar vi vår information med anledning av covid-19.

Sidan uppdaterades senast den 18 maj 2020

Informationsskyltar till butiker och restauranger

Har du en butik, restaurang eller annan typ av verksamhet där du behöver informera om att hålla avstånd? Här kan du ladda ner affischer och filmer för digitala skyltar med information om att hålla avstånd för att minska smittspridningen av covid-19. Informationen ges på flera språk.

Informationsskyltar om att hålla avstånd

Kommunicera om smittspridning på andra språk

Har du eller din organisation ett behov av att kommunicera med människor som har andra modersmål än svenska? Här finns samlad information på olika språk om smittspridning och hur du skyddar dig själv och andra mot covid-19.

Kommunicera på andra språk

Hjälpa till som frivillig

Det är många som erbjuder sin hjälp för att stötta med anledning av covid-19. På den här sidan samlar vi information om organisationer i länet som du kan kontakta för att hjälpa till.

Hjälpa till som frivillig

Information till företagare

Läs om åtgärder för företag och hitta länkar till stöd och information för att hantera situationen med anledning av covid-19.

Information till företagare med anledning av covid-19

Information till dig som möter barn och unga

Många barn och unga påverkas av informationen om covid-19 och en förändrad vardag. För vissa barn innebär mer tid hemma också en ökad otrygghet. Här samlar vi information och länkar till dig som möter barn och unga.

Information till dig som möter barn och unga

Stöd för sänkta hyror i utsatta branscher

Regeringen har beslutat om en tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher. Länsstyrelsen kommer att handlägga stödet som söks av hyresvärden i efterhand. Stödet går att söka från den 1 juli.

Stöd för sänkta hyror i utsatta branscher

Samordnad tillgång till skyddsutrustning

Med anledning av bristen på skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial i landet arbetar nu Socialstyrelsen och länsstyrelserna tillsammans för att kartlägga behovet och säkerställa tillgången.

Samordnad tillgång till skyddsutrustning

Vem tar hand om ditt djur om du blir sjuk?

Vad som händer med ditt djur om du hamnar på sjukhus? Som djurägare är det bra att ha en plan för husdjuret när det oförutsägbara händer.

Vem tar hand om ditt djur om du blir sjuk?

Länsstyrelsens roll i arbetet

Länsstyrelsens roll är att säkerställa samverkan och samordning i länet. Vi följer händelseutvecklingen och samverkar med andra myndigheter på nationell och regional nivå.

Länsstyrelsens roll i arbetet med covid-19

Nationella beslut från regeringen

Alla beslut som regeringen fattar hittar du på Regeringskansliets webbplats:

Regeringens beslut och initiativ med anledning av nya coronaviruset (Regeringskansliet)länk till annan webbplats

Ansvariga myndigheters information

Vid större händelser finns det risk att ryktesspridning uppstår. Tänk källkritiskt och vänd dig till ansvariga myndigheter för bekräftad och säkerställd information. Här har vi samlat länkar till ansvariga myndigheter.

Folkhälsomyndigheten

På Folkhälsomyndigheten.se hittar du frågor och svar om coronaviruset, information om smittspridning, råd, aktuell statistik med mera.

Covid-19 (Folkhälsomyndigheten)länk till annan webbplats

Region Örebro län

Regionalt är det Region Örebro län som ansvarar för smittskydd och vårdhygien. På Region Örebro läns webbplats hittar du information till allmänheten med anledning av det nya coronaviruset.

Information till allmänheten om covid-19 (Region Örebro län)länk till annan webbplats

Utrikesdepartementet

På Utrikesdepartementets webbplats hittar du information om råd vid resor, aktuell reseravrådan, information UD:s konsulära arbete och om du behöver komma i kontakt med ambassader.

Information om UD:s arbete med anledning av covid-19 (Regeringskansliet)länk till annan webbplats

Krisinformation.se

På Krisinformation.se hittar du samlad information om covid-19 från ansvariga myndigheter.

Myndigheterna om covid-19 (Krisinformation.se)länk till annan webbplats

Frågor om sjukdomen och smittspridning

Har du allmänna frågor om coronaviruset covid-19 kan du besöka Folkhälsomyndighetens webbplats där det bland annat finns frågor och svar om viruset och smittspridning. Du kan också besöka 1177:s webbplats eller ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Frågor och svar om covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Covid-19 (1177 Vårdguiden, Region Örebro län)länk till annan webbplats

Senaste rekommendationerna från Region Örebro län hittar du via 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats.

Du kan själv undvika att föra smittsamma sjukdomar vidare genom att stanna hemma när du har symptom som påminner om förkylning eller influensa. Stanna hemma tills du är frisk och ytterligare två dagar. Även om du själv eller ett barn har lindriga symtom, ska du undvika att träffa andra som kan bli svårt sjuka.

Kontakt