Snöfall i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Energikrisen skapar oro

Veckan har bestått av väldigt blandat arbete, men ett ämne som varit i stort fokus är vår energikris och de effekter den har och kommer att ha på såväl näringsliv som privatpersoner.

Allvarligt läge

Veckan som varit innebar ytterligare påfrestningar i ett redan allvarligt läge. Ryssland har bestämt sig för att annektera fyra områden i Ukraina. Man mobiliserar nya soldater i stor omfattning och vi kan inte se någon förhandlingslösning på konflikten i närtid. Ryssland adresserar tydligt "väst" och NATO som de man måste skydda sig mot med alla medel som är tillgängliga. Det är naturligtvis en förvrängd bild, då Ryssland inte är hotat av någon, men själva anfaller en självständig demokrati och annekterar områden.

Energikrisen tilltog när sabotage mot Nordstream 1 och 2 konstaterades i veckan, och metan läckte ut i flera dagar. Det innebär att vi behöver vara väldigt vaksamma och förbereda för att förebygga sabotage på infrastruktur i vårt närområde. Det är mycket viktigt att du rapporterar till säkerhetsskyddssamordnare Jonas Ottner om du märker något ovanligt eller upptäcker direkta ingrepp eller brott. Även desinformation som sprids vidare bidrar till destabilisering av vårt samhälle. Vi har också den senaste veckan sett rysk media som ställer frågor till svenska företag om vad de tycker om stigande elpriser och elbrist. Låt oss inte bidra till rysk propaganda.

Möte med näringslivet

Maria Larsson på pressträff med bland annat Jens Isemo.

Pressträff efter att vi mött näringslivet som är bekymrade över stigande energipriser. Längst till höger är Jens Isemo från Linde Energi.

Tillsammans med Iren Leijegren, regionråd, hade vi ett möte med näringslivet. Temat var ganska givet denna gång: energiprisernas konsekvens för olika branscher. Industrin har det tungt, men även mindre företag som restauranger, pizzerior och bagerier som behöver använda ugnar. Byggindustrierna talade om att de nu fullföljer redan startade projekt, men tvekar inför att starta nya. Besöksnäringen oroas, efter en ganska god sommar, över att många behöver spara till elräkningen och därför inte kommer att spendera pengar på nöjen och resor. Tiderna känns oroliga och många uttalade att de ekonomiska stöd som utlovats i valrörelsen behöver komma på plats.

Spara, spara, spara på elen

Det hoppfulla är att vi, enligt Energiforsk, kan få ner elpriserna om vi sparar 5 procent generellt. Energimyndigheten har också räknat ut att om vi bara sparar 2 procent, minskar risken för frånkoppling med fem gånger. Den import från Europa som vanligen sker under några av vinterns kallaste timmar kommer inte att finnas tillgänglig kommande vinter. Då kan frånkoppling behöva ske, om vi inte lyckas i sparandet.

Så nu är det upp till oss, såväl företag som privatpersoner. Du som har elbil, ladda senare på kvällen. Stäng av golvvärmen i badrummet, duscha kortare tid, tvätta på natten och låt tvätten torka på tvättstreck istället för i torktumlare. Vi är vana vid att kunna slösa med energi och el. Nu är det dags att bryta vanor; både på jobbet och hemma.

Civilområdeskansli för Mellersta civilområdet är uppstartat

1 oktober var startdatum för samtliga sex civilområdeskanslier. Vi är glada att ha vår kanslichef Richard Boman på plats. En rad möten äger nu rum hela tiden för att få alla samverkansytor väl fungerande. Jag skrev en grönika i NA som publicerades dagen före.

En hel del tillfällen att hålla tal

Barnhälsovården.

Barnhälsovården samlar sig i Örebro.

Nationell barnhälsokonferens i Örebro. Fick tillfälle att berätta om länet, men också om barnperspektivet som stärkts genom att Barnkonventionen blev lag 2020.

Maria Larsson bredvid en staty av Alfred Nobel.

Karlskoga tidig lördag morgon. Alfred Nobel tog emot på torget.

Rotary Distriktskonferens i Karlskoga gav tillfälle att berätta om hur vi bygger det civila försvaret starkare, och om inrättandet av civilområden. Det blev också en hel del om den aktuella säkerhetspolitiska situationen och om energipriserna.

ESAB i Laxå firade 80 år, och öppnade upp hela fabriken för allmänheten. Jag fick framföra en hyllning på detta födelsedagskalas. De flyttade från Göteborg till Laxå 1942, och har sedan dess byggt inte bara en industri utan också bostäder, idrottsarenor och mycket mer. Ett företag som varit samhällsbyggare. De är ytterligare ett exempel på högteknologisk industri med sin produktion av specialiserade svetsar som används både inom vindkraftsindustrin och för att svetsa samman tankar på NASA:s rymdskepp.

Företaget ESAB firar 80 år.

ESAB – en pigg 80-åring.

Allt har ett slut

Radio Örebro och Kralskoga tidning har nu uppmärksammat att jag avslutar mitt landshövdingeuppdrag vid årsskiftet. Det har varit en fantastiskt rolig tid, men jag fyller 67 år i januari. Jag är tacksam för de dagar jag fått tillbringa på länsstyrelsen i Örebro, och ska njuta av varje dag som är kvar. Sedan börjar en ny fas i livet, och den kan ju också vara spännande.

Kontakt