Snöfall i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En hållbar framtid

Temat ”demokrati” har varit anknytningspunkt för många av veckans händelser. Arbete inför det kommande valet, festivalen Live at heart och utställningen Fading Stories är bara att nämna några.

Sommarens landshövdingemöte

Två bilder bredvid varandra. Den vänstra är ett gruppfoto från landshövdingemöte. Den högra är en vy över vattnet.

Landshövdingemöte i Västernorrland.

Sommarens landshövdingemöte var förlagt till Västernorrland, och temat var Hållbarhet. Vi började i Sundsvall med att besöka två företag.

Först ut var Bioraffinaderiet SCA Östrand, där vi fick se hur klimatneutralt biodrivmedel framställs från skogen. Sedan mötte vi världens största och första återvinningsfabrik för textiler: ReNewcell. De var just i startgroparna för att börja återvinna bomullskläder, fiber för fiber.

Vi gjorde sedan nedslag i hållbar livsmedelsförsörjning och besökte Agtira, som drev vertikalodling av gurka. De hade flera etableringar på gång runtom i landet där de med lokalisering jämte en större livsmedelsbutik odlade gurkor som kunde föras direkt från växthus till konsument.

Slutligen tittade vi på hållbar besöksnäring vid Höga kusten. Vi hann också besluta om att se över strukturerna i den gemensamma länsstyrelsevärlden för att hitta samverkansformer som kan vara väl fungerande i framtiden.

Höstens utmaningar

Hur ser det ut med konsekvenserna av kriget i Ukraina? Och hur är läget inför valet i Sverige nästa söndag? Energikrisen? Pandemin? MSB:s samverkanskonferens för myndighetschefer gav en del svar på många frågor.

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) meddelade att bara sjukvården är påverkad av covid-19. Smittspridningen har sjunkit i landet och i länet. I år har fler insatser gjorts med skogsbrandsbekämpning med flyg än vi någonsin gjort i Sverige. Nu närmar sig hösten då det finns risk för skyfall och stormar och viss risk för cyberangrepp.

MPF (Myndigheten för psykologiskt försvar) menar att de nu har god beredskap inför valet. Ingen koordinerad informationspåverkan syns så här långt. Islamiska aktörer har bedrivit påverkan under sommaren där muslimer uppmanas att inte delta i valet.

Migrationsverket rapporterar att vi har 45 000 ansökningar enligt massflyktsdirektivet. 5 000 ukrainare har återvänt, men vissa av dem har återkommit, och fler väntas tillbaka under hösten när det blir kallare. Anvisningar till kommunerna är än så länge 12 600. Kommunerna tar ansvaret och det fungerar bra. 65 procent har kunnat stanna kvar i den kommun de först kom till. I Polen finns två miljoner ukrainare. Många är välutbildade och har it-kompetens.

Energimyndigheten signalerar att elpriset fortsatt blir högt, men att ingen akut elbrist väntas denna vinter. De varnar dock för att situationen kan bli värre kring årsskiftet 2023–2024.

Licensjakt möjlig

Viltförvaltningsdelegationen fick en del av investeringsresultatet av 460 vargar i landet. Samrådet gav vid handen att en stor majoritet förordade att vi skulle bedriva licensjakt i vårt län, som har 14 vargrevir. Nu återstår att inom Mellersta förvaltningsområdet fördela hur många vargar som får skjutas i vårt län i kommande licensjakt.

Ett par evenemang av rang

Taiwans representation på Live at heart-mingel.

Live at heart-mingel på residenset där bland annat gäster från Taiwans representation i Stockholm var med för att söka fördjupat samarbete.

Festivalen Live at heart – Detta fantastiska event, där producenter, managers och artister möts med målsättningen att hitta varandra för nya samarbeten är så spännande. I entreprenörssemenarier funderar man över hur AI kan användas i musiken. Detta, samtidigt som många andra konserter på olika scener i Örebro äger rum, gör vår stad till ett världscentrum.

Välkomstminglet för deltagare från världens alla hörn var både roligt och inspirerande. Två besök som kändes speciella var den ukrainska sångerskan, och Taiwans representant som vill etablera en liknande musikscen i Asien. Detta event handlar inte bara om musik. Det är ett freds- och demokratiprojekt av rang.

Maria Larsson är på Fading Stories bredvid Sanna Sjöwall och Stella Sjöwall.

Fading Stories. Fotograf Sanna Sjöwall till höger och jämte henne dottern till Stella, överlevaren som syns på fotot.

Om demokrati och människovärde handlade också invigningen av Fading Stories. Det är en utställning i Nikolaikyrkan, med bilder och berättelser av förintelsens offer. Så gripande berättelser, som nu också högstadieelver ska få ta del av. Min förhoppning är att vi alla ska få en stor dos motståndskraft mot de krafter som vill skapa polarisering genom att ställa grupper mot grupper i vårt samhälle.

Kontakt