Snöfall i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förberedande och firande

Den gångna veckans arbete har bestått av fortsatta förberedelser inför vårt uppdrag att starta Mellersta civilområdet, uppladdning inför valet den 11 september och en högtidlig prisutdelning i residenset till Årets Företagare och Årets Unga Företagare.

Arbetet inför kommande civilområdesindelning fortsätter

Ett halvår har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina. Jag försöker intala mig själv att det aldrig får bli vardag med den krigsrapportering som sker. Det är värt att varje dag uppröras över att det i vår absoluta närområde är ett regelrätt invasionskrig där Ryssland bryter mot varje internationell förpliktelse som ingåtts.

Förberedelserna inför vårt uppdrag att starta Mellersta civilområdet till den 1 oktober pågår för fullt. Kanslichef Richard Boman börjar redan 1 september, och vi har berett plats för de första medarbetarna i kansliet i mitt gamla arbetsrum på Länshuset. Jag har flyttat skrivbordet in till länsrådet Anna Olofsson, och vi ser båda fram emot att dela vardag ännu närmare varandra.

Sex civilområdeschefer.

Civilområdescheferna möts på Tessinska palatset för att ensa kring hur vi organiserar kanslibyggena.

Uppdraget är omfattande, men vi har länsstyrelserna i sju län till hjälp. Där finns redan idag cirka 80 medarbetare som arbetar med att stärka det civila försvaret. 69 kommuner ingår i området, som är lika stort som Ungern.

Det är också nödvändigt att bygga de sex olika civilområdeskanslierna så lika som möjligt. Därför träffas länsledningarna i de sex civilområdesansvariga länsstyrelserna redan nu regelbundet. I torsdags möttes vi på Tessinska palatset i Stockholm, där landshövding Sven-Erik Österberg bor. Vi ser behov av att ensa allt från vokabulär, kommunikation och anställningsvillkor, till samverkansformer.

Förtidsröstningen för valet har börjat

Pressinformation inför Allmänna val 2022

Pressinformation inför Allmänna val 2022 hölls av valsamordnarna Ellinor Moshel och Emma Sjöholm, säkerhetsskyddschef Jonas Ottner och chefsjurist Anna Mia Thuringer.

Det andra stora förberedelsearbetet som pågår just nu är förstås inför Allmänna val den 11 september. Redan i veckan påbörjades förtidsröstningen. Vårt förberedelsearbete har varit igång i mer än ett år, och i veckan informerade vi media om hur de på bästa sätt kan följa rösträkningen när vallokalerna stänger. Det var av stort intresse, och jag är glad över att vi har ett robust, öppet och transparent valsystem.

Årets Företagare har fått pris

 Årets Unga företagare Linus Juhler och Mikaela Juhler håller i sina priser.

Årets företagare i Örebro län: Sandra Walter och Davide Lindkvist (ej på bild) med Krogen som inte finns. Årets Unga företagare Linus Juhler och Mikaela Juhler med företaget Ocean Cleaning Sverige AB.

Och så var det prisutdelning till Årets Företagare i Örebro län på residenset. Det är organisationen Företagarna som vi samarangerar med. Årets Företagare blev Davide Lindqvist och Sandra Walther, som driver "Krogen som inte finns", en golfrestaurang, foodtrucks och mycket mer. De har under pandemin visat på en kreativitet och initiativkraft där verksamheten utvecklades till nya nivåer trots stenhård konkurrens.

Årets Unga Företagare blev Lukas Juhler och Mikaela Juhler, som driver "Ocean Cleaning Sweden AB". De startade det som ett UF-företag, men har nu flera anställda. Affärsidén är att få människor att bidra till att plast tas upp ur havet. De har planer på att också etablera företaget utomlands. En väldigt smart idé med rätt tajming.

Grattis, alla pristagare!

Kontakt