Snöfall i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förväntansfull inför hösten

Någon tar foto på Maria Larsson under Öppet slott

Öppet slott var en av veckans många aktiviteter.

Tillbaka efter fyra veckors semester kändes det först som att jag inte alls kom ihåg var olika processer befann sig före sommaren. Men efter en måndag med ledningsgruppen, och sedan beredning och beslut av olika ärenden, känns det som att jag knappt varit borta. Nu gör jag mina sista fyra månader i arbetslivet – åtminstone i en heltidsanställning. Och jag ska njuta varje dag på den mest fantastiska av arbetsplatser.

Snart är det val

Hösten är utmanande på flera sätt. Närmast ligger valet och att hantera rösträknandet på ett transparent och rättssäkert sätt i alla avseenden. Det är en uppgift som vi tar på största allvar, och förberedelserna har pågått under lång tid. Extra vaksamhet behövs mot påverkanskampanjer från främmande makt i valets slutskede.

Kriget fortsätter att påverka

Invasionen i Ukraina fortsätter. Hösten medför att ukrainska barn behöver skolgång i våra kommuner, och vuxna behöver komma in på arbetsmarknaden. Elförsörjningen är osäker och kostnaden dyr, och livsmedelspriserna har rakat i höjden. Vissa företag i länet känner av komponentbrist och att många insatsvaror blivit dyrare. Vi fortsätter leverera lägesbilder till regeringen om krigets konsekvenser.

Coronavirusets tid är inte över

Covid härskar fortfarande i ständigt nya variationer, och nu förbereds en höst-dos av vaccin. Smittspridningen riskerar att öka när skolorna börjar och semestrarna är slut.

Arbete inför civilområdesindelning

Rådet för statlig samordning.

Rådet för statlig samordning.

Från 1 oktober ska vi starta upp vårt nya civilområdeskansli för Mellersta civilområdet. Inom ramen för kansliet ska sju län samordna sin planering och förberedelse för att gemensamt på bästa sätt kunna hantera såväl större länsövergripande griser som höjd beredskap. Kanslichef är rekryterad och börjar sin anställning 1 september.

När vi samlade statliga myndigheter regionalt besökte vi Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som flyttat till nyrenoverade lokaler i SCB-huset. De hade fått det jättefint och med tanke på att vi fattat beslut i lokalfrågan är det extra intressant att ta del av andras tankar på smarta lösningar.

Vi noterade också att flera myndigheter nu tittar på sin regionala indelning för att synka den med kommande civilområdesindelning. Försvarsmakten och Trafikverket är två sådana exempel. Flera myndigheter växer kraftigt och söker med ljus och lykta samma kompetens, inte minst IT-kunniga.

Invigning av Tuggenområdet

Maria Larsson inviger Tuggenområdet

Invigning av Tuggenområdet, där även Alfred Nobel närvarade.

Lördagen innehåll två roliga händelser. Jag började med att inviga Tuggenområdet i Karlskoga. Där har den ideella föreningen Bofors Luftvärnsförening sedan 2014 bokstavligen grävt fram och restaurerat Alfred Nobels skjutbana, Bofors körbana, där man provade kanoner och en flistugg som framställde träkol när stenkolen inte gick att importera under de två världskrigen. De har träffats en gång i veckan och med stor kunnighet gett oss ett nytt besöksmål där såväl industrihistoria som kulturhistoria blir tydlig för oss och kommande generationer.

Öppet slott

På lördagseftermiddagen öppnade vi upp residenset för allmänheten. Pandemin har begränsat oss sedan 2019, så nu var det roligt att säga välkommen igen.

Det kom över 700 personer under de tre timmar vi hade öppet. En del europeiska turister hittade in, men utomeuropéer var det denna gång ont om. Här sätter nog fortsatt reserestriktioner hinder i vägen.

Bild på mat.

Under Öppet slott bjöd vi på enklare förtäring med lokala smaker.

Förfriskningar med lokala produkter serverades. vi hade också en unik utställning i två av residensets rum: gamla köket och arbetsrummet. Där hade Örebro universitetsbibliotek och Samfundet Örebro stads- och länsbiblioteks vänner tagit fram en utställning som skildrade Noragreven Birger Mörner (1867–1930).

Mörner var författare, diplomat, globetrotter, bok- och konstsamlare. Han umgicks med dåtidens kulturelit som August Strindberg, Gustaf Fröding, Verner von Heidenstam, Ellen Key, Bruno Liljefors, Knut Hamsun och Jack London. Alla dessa plus många fler har skrivit och tecknat i hans gästbok, en så kallad stambok. Verner von Heidenstam fick en särskild avdelning då han donerat många tavlor till Mörner som ersättning för längre vistelser. Heidenstam började sin bana som konstnär men gick så småningom över till skrivande och blev ju en nationalskald. Det är en kunskapsbringande och unik utställning som förhoppningsvis kan komma ännu fler till del i andra utställningslokaler.

Utställning under Öppet slott.

En kunskapsbringande och unik utställning.

Kontakt