Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Soligt i Svartå och nya uppdrag

2 bilder bredvid varandra. Till vänster landshövdingen klipper av band bredvid två personer. Till höger landshövdingen tittar upp i ett högt tak. Bredvid står tre personer

Ett fantastiskt vackert och stort orangeri i Svartå

Vi är inne i juli månad och många börjar gå på semester. Dock är vi några som väntar lite till.

Det händer i Svartå.

Svartå är en plats i Degerfors kommun där det just nu händer spännande saker. Tillsammans med Degerfors kommun görs satsningar på besöksnäring och natur- och fisketurism. Driftiga entreprenörer kan göra stor skillnad i ett litet samhälle. Peter och Annika Johansson sålde sitt hus i Huddinge och köpte Sjötullen i Svartå. Här har de byggt ett fantastiskt orangeri som öppnade i fredags för servering. Det hela är vackert beläget vid sjökanten. Den första vigseln har redan ägt rum där. Dessutom rustas nu Sjötullen för att bli café och lanthandel med lokala livsmedel. Dessa delar öppnar i slutet av augusti. Peter och Annika har också köpt Villa Lugnsbo där de har hotell och servering. Om gästerna ska kunna stanna fler dagar behövs fler övernattningsplatser och därför planeras nu även för ställplatser för husbilar som ett komplement. Lova att besöka Svartå i sommar.

Nya uppdrag och nya pengar från regeringen

Det handlar bland annat om pengar för saker vi redan gjort. Som att leverera lägesbilder om hur Ukrainakrisen påverkar vårt land. Men det var också nya pengar för att handlägga stöd till fjäderfäsektorn för de kraftigt ökade kostnaderna.

Dessutom beslutades det nu om pengar för att stödja kommunerna i deras uppbyggnad av civilt försvar och för att bygga upp de nya civilområdeskanslierna, varav vi är ett av sex sådana. Veckan har för övrigt också ägnats åt intervjuer av kandidater till tjänsten som kanslichef för Mellersta civilområdet. Vi hoppas kunna ha en person på plats senast den 1 oktober då kansliet ska starta upp.

Ny kollega

Västmanland fick en ny landshövding efter ett halvårs vakans, dock med tillträde först i november. Det är Johan Sterte som idag är rektor för Karlstad universitet och tidigare i samma uppgift vid såväl Växjö som Luleå universitet. Han är så välkommen.

Kontakt