Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Satsning för att stärka försvar

Veckan har flera nämnvärda höjdpunkter, däribland har vi fått besked om att Sverige delas in i sex civilområden som en del av en satsning att stärka landets totalförsvar, och om att Sverige lämnat in NATO-ansökan. För övrigt utmärks veckan av myndighetsdialog, nya medlemmar till Wall of Fame samt Lindedagen.

Glädje när Örebro länsstyrelse får leda Mellersta civilområdet

Så kom då beslutet vi arbetat för och längtat efter. Sverige delas in i sex civilområden. Vi kommer tillhöra Mellersta civilområdet där sju län i Mellansverige ingår: Dalarna, Värmland, Västmanland, Södermanland, Gävleborg och Uppsala län, utöver vårt eget Örebro län.

Ett fristående kansli på cirka 12 personer, direkt underställt landshövdingen, ska byggas upp vid vår länsstyrelse, men ska använda de samlade resurserna från alla sju länsstyrelserna. Vi ska planera för, och när så behövs även samordna, det civila försvaret i händelse av större länsövergripande kriser och vid höjd beredskap. Kansliet ska vara igång redan 1 oktober, så det här kommer att vara ett arbete som prioriteras i närtid för att komma på plats. I första hand ska en kanslichef rekryteras. Annons kommer i närtid.

Ansökan om NATO-medlemskap inlämnad

Att Sverige i veckan lämnade in en NATO-ansökan har bäring också på vårt arbete regionalt. Myndigheten för psykologiskt försvar varnar för ökad risk för desinformationskampanjer och attacker mot våra it-baserade system. Vid MSB:s samverkanskonferens för myndighetschefer belystes frågan. I vårt land har vi bra motståndskraft mot desinformation. 23 maj lanseras en infokampanj med syfte att öka allmänhetens källkritiska tänkande ännu mer.

Myndighetsdialog i Södermanland

Landshövdingarna på ett studiebesök hos SSAB i Oxelösund.

Landshövdingarna var på myndighetsdialog men hann också med ett studiebesök hos SSAB i Oxelösund.

Regeringen håller en gemensam myndighetsdialog med samtliga länsstyrelser varje år, då de återkopplar på våra årsredovisningar. Detta tillfälle brukar vara förlagt utanför Stockholm för att vi också ska lära känna varandras län. I år var det Södermanlands tur. Dessutom har sju länsstyrelser möjlighet till en enskild dialog varje år, vilket vi haft i år, men det har jag redan berättat om.

Utöver återkoppling på själva resultatet togs också följande teman upp: Länsstyrelsernas uppgift att främja länets utveckling, effektivare tillståndsprövning, god förvaltningskultur samt krisberedskap. I den sistnämnda punkten medverkade också MSB:s generaldirektör.

Närkes landskapsärt

Närkes landskapsärt!

Som lite kuriosa fick vi träffa Kålrotsakademien i Södermanland, där man också tagit fram en ärtsort för varje landskap. För Närke har märgärten "Zinkgruvan" lanserats som landskapsärt. Fredrick Muckenhirn hittade sorten och donerade den till NordGen. Zinkgruvan är en kraftigt växande märgärt som blir hög och behöver stöd. Baljorna blir stora och breda, och innehåller söta ärtor som är läckra färska. Det mogna fröet är grönt och skrynkligt. Nu undrar jag vem som vill ta hand om den påse med frö jag fått och sköta kommande odlingar av denna ärt.

"Wall of Fame" fick fyra nya medlemmar

Örebro läns idrottshistoriska sällskap gör ett fantastiskt arbete med att hålla vår idrottshistoria vid liv. 2017 inrättade de en "Wall of Fame" med 11 medlemmar som skördat nationella och internationella framgångar i olika sporter. Sedan dess har ytterligare medlemmar tillförts, och nu var det dags för fyra nya.

Harry Stenqvists barnbarn.

Harry Stenqvist är en av de nya medlemmarna i Hall of Fame. För hans del var det barnbarnen som var med.

Harry Sjökvist tog OS-guld på cykel 1920. Det var dock en smula omdiskuterat, då han fick stanna i fyra minuter för fällda järnvägsbommar och guld- och silvermedaljörerna redan hade börjat fira. När man dragit ifrån "bomtiden" stod dock Harry som segrare.

Torgny Mogren, Ingrid Andersell och Jenni Aserholt vid Wall of Fame.

De andra tre nya medlemmarna till Wall of Fame.

Jenni Asserholt från Fanthyttan är född på 80-talet och har varit en pionjär inom kvinnlig ishockey. Torgny Mogren är väl mest namnkunnig av de fyra, och efter en lång karriär med framgångar som fler VM-guld arbetar han nu som kommentator åt Radiosporten. Den fjärde personen var Ingrid Andersell, som varit framstående inom flera sporter som handboll och bowling.

Lindedagen

Företagsutställaren Sluta gräv tillsammans med Sture Åtterås som tillhör Rotaryarrangören.

En av alla utställare som var med på Lindedagen: företaget Sluta gräv. Tillsammans med Sture Åtterås som tillhör Rotaryarrangören.

Lindedagen har blivit en väl etablerad tradition där Rotary i Lindesberg kommun ordnar en strålande fest där 152 utställare deltog, representerande offentliga verksamheter, näringsliv och civilsamhälle. Det var folkfest: lindesbergarna hade gått man ur huse. Det var en fantastisk uppvisning av ett samhälle där jobb erbjöds och rik möjlighet till rik fritid likaså.

Kontakt