Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En kalasvecka

För mig blev veckan ganska kort då jag hade semester några dagar. Men den kom ändå att innehålla många festligheter.

Högtidliga middagar

Landshövding Maria Larsson och sällskap inför middag med kungen.

Vi fick gå på fredagsmys hos kungen.

Talmannen bjöd till middag en kväll, och kungen en kväll. Kungen och drottningen välkomnade till en "Sverigemiddag", som blivit uppskjuten två gånger på grund av nya smittoutbrott och där tillhörande restriktioner.

De hade bett om förslag på gäster som gjort fina insatser under pandemin. Vi lämnade förslag på ett större antal, varav hovet sedan gjorde ett urval för att få en bra blandningen på festen.

Tre personer med respektive bjöds in från vårt län: Inger Nordin Olsson som var vaccinsamordnare i länet; Mats Olsson, VD på Alfapack som ställde om sin produktion i Åsbro för att istället göra skyddsförkläden till vården; samt Fredrik Karlsson, direktor för Stadsmissionen, som gjort storartade insatser i samband med pandemin. Det blev en trevlig kväll på Stockholm slott.

Närbild på detaljerna från Maria Larssons klänning.

Detalj från klänningens motivbård nedtill.

Jag fick vid detta tillfälle bära en hållbar Örebroklänning. Elever somarbetar på designprogrammet på Virginska skolan har av stuvbitar och återbrukade kläder gjort en skapelse som de kallar "Örebro by night". Natten nertill på klänningen har illustrationer från Örebro: bland annat Slottet, Svampen och Nikolai kyrka. Sedan går färgskalan upp till en solnedgång vid halsen. Örebro är en cykelstad, så silvriga cykelvägar slingar sig runt klänningen, och här och där är små tredimensionella cyklar fastsydda. Klänningen väckte stor uppmärksamhet och jag fick tillfälle att tala gott om Örebro tack vare denna.

Äntligen fick vi samlas till valborgsfirande

Invigning av Björkbornsbron med bland annat Maria Larsson och Alfred Nobel.

Björkbornsbron invigd. Självaste Alfred Nobel var med.

På valborgsmässoafton invigde vi en ny bro i Karlskoga. Den går över Timsälven och förbinder på ett fint sätt centrum med Björkbornsområdet. Där finns ju Alfred Nobels Björkborn, som var hans sista bostad i Sverige och skälet till att Karlskoga tingsrätt godkände hans testamente och varför vi har ett Nobelpris att dela ut i vårt land. Redan när jag kom till länet 2015 fick jag höra om att den gamla bron var avstängd och att ägandeförhållandena var oklara. Med dåvarande KSO:s godkännande samlade jag alla aktörer i residentet för att klara ut ägandeförhållandena och staka ut en framtid. Karlskoga kommun och sedan tagit ett stort ansvar för att ta fram en vacker bro i samarbetet med KTH-studenter, och nu var det äntligen dags för invigning. Många karlskogingar hade slutit upp vid detta tillfälle.

Brasa på flotte i Svartån.

Många, många tusen samlade i Örebro när brasan så småningom tändes.

Många, många tusen samlades lite senare på valborgsmässoafton runt Örebro slott för att se elden i Svartån tändas av scouter i kanot med facklor i händerna. Frälsningsarméns musikkår spelade, Örebro studentsångare sjöng och jag fick hålla vårtal. Det var 2019 som vi senast samlades till denna fest och mycket har hänt i vår stad och i vår omvärld sedan dess, vilket jag anknöt i mitt tal.

Flexibelt arbetsliv

184 av 232 medarbetare har valt att skriva en överenskommelse om att till viss del arbeta på distans. Det blir 79 procent av alla som valt detta.

Kontakt