Risk för vattenbrist i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ukraina i fokus för veckans arbete

Person som pratar för 300 personer på Stortorget i Örebro.

Cirka 300 personer deltog i manifestationen på Stortorget med budskapet Stoppa kriget i Ukraina.

Den fortsatta utvecklingen av Rysslands invasion i Ukraina har upptagit merparten av veckans arbete. Vi har haft överläggningar med regeringen, Försvarsmakten, Polismyndigheten, SÄPO, och förstås med Migrationsverket. Dessa myndigheter rapporterade också till våra kommunledningar i länet inom ramen för vårt Regionala råd för totalförsvar.

Försvarsmaktens bedömning är ju att det direkta hotet för väpnat angrepp mot Sverige får betraktas som fortsatt lågt. Men däremot har risken ökat för informationspåverkan, cyberattacker och flyktingströmmar. Incidenter som avviker från det normala bör rapporteras.

Civilminister Ida Karkiainen förmedlade regeringens prioriteringar om stora sanktioner mot Ryssland, att stötta Ukraina och att stärka Sveriges totalförsvar.

En miljon har flytt från Ukraina

UNHCR, FN:s flyktingorgan, förutspår att 4–5 miljoner flyktingar från Ukraina men säger samtidigt att det kan bli fler. Av den miljon som hittills flytt finns flest i Polen. Många söker sig till ett land där de har släkt eller vänner. Det finns många ukrainska gästarbetare i många europeiska länder. Exempelvis har Portugal fyra–fem gånger fler ukrainare än Sverige, trots att vi har lika folkmängd.

EU:s Massflyktdirektiv beslutades att tas i bruk vilket innebär att ukrainare får tre år med tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd i samtliga EU-länder. De har därmed också rätt till boende och ersättning från Migrationsverket. I fredags hade 1 432 ukrainare sökt asyl i Sverige och den möjligheten kommer kvarstå parallellt med Massflyktsdirektivet.

Migrationsverket ökar sin boendekapacitet

I dagsläget har Migrationsverket 1 500 lediga boendeplatser i Örebro län, men inom två veckor räknar man med att utvidga det till 3 000 platser. Migrationsverket förbereder för upphandling av ytterligare boendekapacitet de närmaste veckorna. I vårt län finns idag boende för flyktingar i tre kommuner; Laxå, Karlskoga och Lindesberg.

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman, uttryckte från Bryssel att: ”Vi får ställa in oss på att en liten del av ett stort flöde kan bli ganska stort”.

Kommunerna i länet är på tå och ska kommande vecka rapportera hur boendekapaciteten ser ut i respektive kommun.

Länet visar solidaritet

Många kommuner har också visat sin solidaritet med människorna i Ukraina genom att hissa deras blågula flagga. Flaggan är också ljusexponerad på Örebro Slotts västra sida.

Inga orosstörningar rapporteras i länet men flera manifestationer har ägt rum. Själv deltog jag med ett tal på Stortorget i Örebro i en manifestation arrangerad av Svenska Freds, Röda Korset och FN-förbundet.

Opera på Skäret spelar igen

Efter två års pandemiuppehåll vågar Opera på Skäret förbereda för att spela i sommar igen. Det var som traditionen bjuder pressträff på residenset. I sommar ges Verdis Maskeradbalen som handlar om Gustav III. Sångarna kommer från hela världen och med på pressträffen var Hedvig Haugerud som gör rollen som Amelia. Hon fick oss att häpna med sin fantastiska röst. Biljetterna är släppte till de tolv föreställningarna och har premiär den 30 juli.

Två personer pratar framför en rollup där det står Maskeradbalen 30 juli–28 augusti.

Alexander och Sten Nicklasson förbereder nu för Maskeradbalen på Opera på Skäret.

Kontakt