Snöfall i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Krig i Europa

Ukrainsk flagga mot en blå himmel

Det känns som en osannolik vecka. Att Ryssland skulle invadera hela Ukraina med marktrupp, flygangrepp och cyberangrepp var oväntat och är fullständigt absurt.

Ett oprovocerat anfall som var ett faktum när vi vaknade i torsdags morse. Vi sammankallade Regionala rådet för totalförsvar redan klockan 12 samma dag. I det rådet ingår KSO och kommundirektörer från alla länets kommuner, regionen, polisen, SOS Alarm, räddningstjänsten, Civilförsvarsförbundet och förstås Försvarsmakten. Vi ville skapa en gemensam lägesbild och förmedla vidare de risker som MSB identifierat, såsom risk för desinformation och lögner, risk för cyber- och hackerattacker, risk för brist på vissa varor och tjänster och risk för flyktingströmmar. Vi kommer att ha ett förnyat möte kommande vecka och vi har också beslutat gå upp i höjd grundberedskap på Länsstyrelsen med anledning av invasionen. Vi bedömer inte att vi i nuläget behöver gå upp i krisstab men följer naturligtvis utvecklingen mycket noga.

Förra landshövdingen Elvy Olsson död

Elvy Olsson var landshövding i Örebro län åren 1980–1989. Hon var den första kvinnan på posten i Örebro och hon var också Sveriges första kvinnliga bostadsminister. Hon var alltså en pionjär i flera avseenden. Som bostadsminister värnade hon särskilt åkermarken; en fråga som är högaktuell också i vår tid. Elvy var fortsatt mycket samhällsintresserad och minnesgod. När jag besökte henne på 95-årsdagen recenserade hon tiden på Länsstyrelsen och samtalade om dagsaktuella frågor. Hon ville gärna besöka residenset igen men varje gång hon var inbjuden satte hälsan stopp för besöket. Elvy Olsson avled i sitt hem i Nyckelhult 99 år gammal.

Möte med polisen

Många av de frågor vi hanterar på länsstyrelsen är gemensamt gods med polismyndigheten. Det var skälet till att 18 personer från polisledningen i polisregionen kom till residenset för samtal om dessa gemensamma angelägenheter. Det kom att handla om djurskydd där vi för några år sedan övertog uppgiften att omhänderta djur som far illa, men där vi ibland kan behöva handräckning av polisen för att klara uppgiften. Miljöbrott är en annan gemensam uppgift där alla ansvarsförhållanden inte är fastställda. Det handlade naturligtvis också om brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete där vi nyss gjort en ny överenskommelse som sträcker sig till 2025. Men det handlade också om demokratifrågor och hur vi ska värna säkerhet under kommande valrörelsens alla delar så att politiker känner trygghet och att väljarna har förtroende och tillit till ett valresultat.

Många poliser som sitter utspridda vid olika bord och lyssnar.

Rekord i antal poliser i residenset och konstruktiva samtal.

Möte med Östergötlands länsledning

Landshövding Carl Fredrik Graf, länsråd Ann Holmlid och beredskapsdirektör Jenny Knuthammar besökte oss för samtal om hur vi bäst förbereder oss på att bli civilområdeschefer. Vi hoppas ju på ett sådant beslut och att en förordning ska komma nu under våren. Vi kommer fortsatt att behöva ge draghjälp åt varandra samt samverka med övriga civilområdeschefer för att säkerställa en likvärdig och ensad verksamhet.

Personer som står framför en tavla.

Länsledningen från Östergötland på besök.

Erika Svanström heter vår utvecklingsstrateg

Det är en ny tjänst med uppgift att arbeta nära landshövding och länsråd samt leda stabens arbete. Vi är glada att Erika nu börjar hos oss. Hon kommer närmast från Yrkeshögskolan.

Kontakt