Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Konfetti-regn av guld

Guldkonfetti på svart bakgrund

Veckan som gått har varit i firandets tecken. Örebro-företaget Candles of Sweden gjorde sin börsentré. Cajsa Warg-akademien delade ut sin första ”belöningsförläning” till årets eko-kock 2020, Anders Jonsson. En annan glädjande nyhet är att Viltförvaltningsdelegationen antog en förvaltningsplan för vildsvin.

Nasdaq på besök i Örebro

Veckan inleddes på festligaste möjliga sätt. Candles of Scandinavia klev in på börsen och det ringdes i klockan i deras showroom i Örebro. Det var första gången som börsen flyttat ut till Örebro så tillfället var unikt. Guldkonfettin föll över Nina och Victor Garmiani som jag känt sedan 2016. De startade sitt företag 2013 i övertygelsen att de ville leva ett liv som entreprenörer för att kunna förena det bra med att vara föräldrar, och trots att deras första försök att tillverka doftljus hemma i garaget misslyckades så stretade de vidare. Idag är de världsledande med paraffinfria ljus som görs på svensk rapsolja. De säljs världen över exempelvis via Rituals och HM home. Nu planerar de för ny fabrik i Örebro och behöver ytterligare kapital för att utveckla vidare – därav börsintroduktionen. Det är bara att uttrycka sin gratulation till framgången och önska lycka till med fortsättningen.

Två glada personer ringer i en guldklocka

Nina och Victor Garmiani ringer i klockan för att markera intåget på börsen.

Ukraina i fokus

Försvarsregion Väst med chefen Peter Hederstedt i centrum arrangerade ett seminarium med föreläsare som verkat i Ukraina på svenska ambassaden respektive inom Försvarsmakten och som arbetat och levt i Ukraina under den ryska ockupationen av Krim. De beskrev väl hur gråzonsproblematiken kan se ut och vi som var publik och panel kunde tydligt känna skillnaden mellan tidigare scenarieövningar och denna beskrivna verklighet. Även om mycket skiljer mellan Sverige och Ukraina – som tilliten till myndigheter, icke-korrupta tjänstemän och politiker, likhet inför lagen med mera – så finns också likheter och därmed lärdomar att dra för vår egen civila beredskap.

Förvaltningsplan för vildsvin

Vildsvinspopulationen ska vara hållbar, kontrollerad och frisk och anpassad till regionala och lokala förutsättningar. Skador av vildsvin i lantbruk, tomtmark och trafik ska minimeras. Då behöver samverkan ske mellan jägare, markägare och jordbrukare över större arealer. Detta är i korthet innehållet i den förvaltningsplan för vildsvin som Viltförvaltningsdelegationen antog under fredagens sammanträde. Då skedde också en workshop för att inleda ett arbete för flerartsförvaltning av klövvilt som ett sätt att få minskade skogsskador. Men då vi ännu inte har någon vägledning från Naturvårdsverket får vi försöka att med gemensamma krafter finna en väg framåt.

Personer som sitter på ett möte.

Viltförvaltningsdelegationen möttes fysiskt, antog en förvaltningsplan för vildsvin och bjöds på lunch med vildsvin.

Örebro – ett matlän som prisar duktig kock

Cajsa Warg-akademien fick en nystart 2020 efter att ha legat nere i decennier. Vi delade därför ut vår första ”belöningsförläning” för främjande av gastronomisk kultur i länet till kocken Anders Jonsson som blev årets eko-kock 2020, som just öppnat cv-köket och nyligen gett ut kokboken ”Härifrån”. En mycket värdig vinnare.

Carl Jan Grankvist och Maria Larsson delar ut pris till kocken Anders Jonsson. 

Hylla tillsammans med Carl Jan Grankvist årets Cajsa Warg-pristagare.

Kontakt