Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kronprinsessparets besök

Kronprinsessparet Victoria och Daniel, landshövding Maria Larsson.

Kronprinsessparet Victoria och Daniel och landshövding Maria Larsson på residenset i Örebro slott.

Kungligt besök av Kronprinsessan och Prins Daniel. Under dagen berättade vi om hur länet arbetat med pandemin. Vi besökte Boglundsängens vaccinationscentral, Stadsmission, Örebro hockey och Tullängsskolan.

Besök av Kronprinsessparet

Veckans stora händelse var besöket från kronprinsessparet. Det var ett besök som var planerat till 5 november 2020, men med bara några få dagars varsel ställdes det då in. Smittspridningen hade vid den tidpunkten ökat dramatiskt och restriktionerna skärptes vilket omöjliggjorde besöket. Då som nu var syftet med besöket att se hur länet tacklat utmaningarna med pandemin.

Maria Larsson hälsar kronprinsessparet välkomna utanför Örebro slott.

Hjärtligt välkomna Kronprinsessparet, men vi kan fortfarande inte hälsa i hand.

Kronprinsessan skriver i gästboken. Prins Daniel och landshövding Maria Larsson står bakom.

Kronprinsessparet skriver i gästboken på residenset i Örebro slott.

Vi inledde med bakgrundsinformation om länet och Länsstyrelsens samordnande roll och arbete under pandemin. Jag och länsråd Anna Olofsson hjälptes åt med detta och vi visade också en av de filmer där unga delger sina erfarenheter i korta filmer, #sjukatider, som finns på Youtube. Vi hade ett antal gäster; regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn berättade om vårt gemensamma arbete med att samla näringslivet, Zinkgruvan Minings vd Staffan Sandström berättade om hur gruvindustrin tickat på tack vare strikt säkerhetsarbete som hållit personalen frisk och chefen för destinationsutveckling vid Örebrokompaniets Björn Fransson berättade om besöksnäringens upp- och nedgångar under pandemin.

Därefter åkte vi till Boglundsängen, en av länets vaccinationsnoder där vi fick träffa Region Örebro läns verksamhetschef Jonas Claesson, smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen och vaccinationssamordnare Inger Nordin Olsson samt många fler av deras medarbetare. Vi fick förutom en beskrivning av hur arbetet lagts upp också vara med en tjej som vaccinerade sig med dos 2.

Kronprinsessparet och landshövding Maria Larsson vid vaccinationscentralen Boglundsängen Vivalla

Kronprinsessparet och landshövding Maria Larsson vid vaccinationscentralen Boglundsängen Vivalla.

Färden gick vidare till Behrn Arena där vi träffade vd Mikael Johansson med flera nere vid rinken och Prins Daniel visade sig vara såväl tidigare hockeyspelare som kalenderbitare. Det blev ett samtal på hög nivå innan vi samlades för lunch och där fick berättelser från fler utövare inom kultur och idrott. Charlotta Stenström RF-SISU uttryckte hur jobbigt det varit för unga att inte få fortsätta med sin träning och tävling och hur ledarbrist nu uppstått när man försöker komma igång igen. Jenny Gille från Lerbäcks teater berättade hur man försökt överleva pandemitiden genom att sälja biljetter till en föreställning som aldrig blev av. Publiken visade sig vara trogen och stödja genom krisen. Anki Spångberg berättade om hur körlivet utarmats och Gregor Zubicky, konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern, gav en liknande bild.

Kronprinsessparet och landshövding Maria Larsson lyssnar på Örebro Hockeys erfarenheter av pandemin.

Kronprinsessparet och landshövding Maria Larsson lyssnar på Örebro Hockeys erfarenheter av pandemin.

Mättade av Hjälmargös på Bryggerikrogens vis for vi vidare till Stadsmissionens nya lokaler. Direktör Fredrik Karlsson berättade om ett ökat besökstryck under pandemin i samtliga verksamhetsdelar. Vi fick titta in i Matcentralen och kronprinsessparet fick ett enskilt samtal med en person i hemlöshet.

Stadsmissionens arbete ligger Kronprinsessan varmt om hjärtat. Här på ett besök vid Matcentralen.

Stadsmissionens arbete ligger Kronprinsessan varmt om hjärtat. Här på ett besök vid Matcentralen.

Sista besöket för dagen skedde i Tullängsskolan där vi fick träffa rektorer och elever från såväl Bygg-, Fordon- som Teknikprogrammet. Eleverna berättade om svårigheter med distansundervisning, särskilt i de praktiska delarna av undervisningen.

Elever på Fordonsprogrammet visar Kronprinsessparet vad de arbetar med.

Elever på Fordonsprogrammet visar Kronprinsessparet vad de arbetar med.

Under hela dagen visade kronprinsessparet stort intresse för vad alla berättade och ställde många frågor. De sade sig vara väldigt nöjda med programmet och hade fått med sig mycket från besöket. Vi skickade med dem lokala ostar från länet och en kokbok av årets EKO-kock Anders Johnsson.

Äntligen fysiska möten!

Nu kan vi träffas fysiskt. Efter många digitala möten med företrädare för civilsamhället där de bidragit till vår rapportering kring lägesbilden fick jag möta dem fysiskt i residenset. Vi utvärderade hur det varit och funderade över vilken typ av möten vi kan behöva i framtiden.

Representanter från civilsamhället kan äntligen mötas fysiskt.

Representanter från civilsamhället kan äntligen mötas fysiskt.

Under pandemitiden har vi fått väldigt många nyanställda på länsstyrelsen. Jag brukar bjuda in dem till residenset på ”Nyfika” men nu har det inte varit möjligt på länge. I veckan fick jag tillfälle att möta ett första gäng varav flera varit på plats ganska länge. Även om man setts digitalt är det så roligt och värdefullt att få mötas fysiskt.

Kontakt