Risk för vattenbrist i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En demokratisk vecka

Under veckan uppmärksammade vi demokratin, lanserade filmmaterialet Sjuka tider och invigde naturreservatet Brevens tallskogar.

En vecka med Demokrati som förtecken

Vår demokrativecka som vi arrangerat tillsammans med kommunerna i länet, Region Örebro län och olika organisationer blev mycket lyckad. Tack till Sara Andersson som hållit ihop planering. Demokratistugan har hela veckan stått på plats på Stortorget, alldeles utanför Rådhuset. Invigningen av den skedde på måndagen där sedan två kommunpolitiker fanns på plats för att samtala om bland annat hat och hot i politiken.

Maria Larsson tillsammans med två kommunpolitiker.

Demokratistugan på plats. Invigning avklarad och två kommunpolitiker talar om hur demokratin kan stärkas och om hat och hot som ett hot också mot demokratin.

Detta följdes av en rad olika aktiviteter runt om i länet. På onsdagen kom regeringens demokratiambassadör Peter Öhrn på besök och fick möta elevkårsordföranden på lunch samt besöka Vivalla och höra av Khalid Mohammad om vad organisationen For the People gör i området. Vi fick också träffa Västerporten som berättade om sitt Ungdomsparlament.

Peter Örn, Maria Larsson och elevrådsordföranden.

Demokratiambassadör Peter Öhrn möter elevkårsordföranden från olika skolor i länet.

Inflytande och delaktighet blev temat för dagen. På torsdagen lanserades ”Sjuka Tider” – det filmprojekt som Länsstyrelsen i Örebro län, länets kommuner och RF-SISU samarbetet kring, där vi gjort film av elva ungdomars berättelser om sina upplevelser under pandemin. Gripande och modiga berättelser som nu finns på Youtube. Veckan avslutades med ett besök av EU-minister Hans Dahlgren som fick frågor av gymnasieungdomar vi Demokratistugan och frågor av studenter på Örebro universitet. Vi avslutade med en lunch där Region Örebro län och Länsstyrelsen berättade om några olika projekt som drivs med EU-medel, LRF ställde frågor och önskemål till nya programperioden för jordbruksstöd och ledarskribenten från NA fick skicka med synpunkter kring yttrandefrihet.

EU-minister Hans Dahlgren tillsammans med gymnasieungdomar

EU-minister Hans Dahlgren utfrågas av gymnasieelever på Stortorget i Örebro.

Strategiska samtal

Två olika strategiska samtal hanns med under veckan utöver alla samtal om att förstärka demokratin.

I ett samtal som handlade om den ökande stammen av vildsvin som åstadkommer större skador för lantbrukare och fler trafikolyckor, fokuserade vi hur man kan hantera de vildsvin som vistas alltmer tätortsnära. I Degerfors kommun har man framgångsrikt vidtagit många åtgärder för att locka dem bort från tätorten samt informerat allmänheten vad man som privatperson kan göra för att slippa besök i trädgårdar.

I ett annat samtal samlades tre landshövdingar, tre länsstyrelser, sex kommuner och en rad olika organisationer och nätverk. Målet var att samtala om Hjälmarens framtid och vad vi behöver göra i det korta och det långa perspektivet för att i takt med klimatförändringar klarar att reglera Hjälmaren så vi kan minimera såväl översvämningar på åkerjord som få ett så lågt vattenstånd att båttrafik och fiske blir lidande. Hjälmarens vattenförbund berättade om alla åtgärder de vidtar just nu för att renovera sina dammar och landshövdingarna har beslutat skicka en skrivelse till regeringen med begäran om en större utredning som undersöker vilka mer omfattande åtgärder som kan behöva vidtas.

Invigning av naturreservat

Under en ljuvlig höstsol invigdes naturreservatet ”Brevens tallskogar” som resultat av ett samarbete mellan länsstyrelserna i Örebro och Östergötland län. Det är ett stort reservat som skapats på privat mark tillhörande Brevens Bruk AB med ljus tallskog, myrmark och många sjöar. Invigningen blev en riktig folkfest där fikat tog slut och många guidningar och aktiviteter ordnats på ett trevligt sätt.

Klipper band på invigning av naturreservat Brevens bruk.

Tillsammans med länsrådet Ann Holmlid från Östergötland klipper vi bandet för att inviga naturreservatet ”Brevens tallskogar”.

Ankarstiftelsen 25 år

Samtidigt som insamlingen till Världens barn pågår så skedde också en insamling till skolbygge i Colombia, där den lokalt förankrade Ankarstiftelsen firade 25 år och tillsammans med lokala Rotaryklubbar ordnade en välgörenhetsgala på Conventum. Örebro län är ett län som utmärker sig på ett positivt sätt när det gäller engagemang för människor i andra länder som på olika sätt behöver vårt stöd. Då är det en ära att få vara med invigningstala.

Kontakt