Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Viktiga punkter från veckans möten

Foto: Mostphotos

Flera restriktioner släpps den 29 september, myndigheter planerar för successiv återgång till arbetsplatsen samt många nya projekt på gång som att mäta narkotikaspår i vatten och att erbjuda avhopparverksamhet för brottsbelastade individer.

Från alla de möten som ägt rum under veckan vill jag lyfta några saker:

  • Regeringen meddelade att restriktioner vad gäller hemarbete, begränsningar i antal på allmänna sammankomster och på restauranger upphävs den 29 september. Det föranledde stor glädje hos många. Men fortsatt gäller att undvika trängsel och hålla god handhygien.
  • Vid ett möte med statliga myndigheters regionala chefer anger samtliga att man planerar för en successiv återgång av personal till arbetsplatsen efter 29 september. Men att man också fortsättningsvis kommer, om verksamhetens behov ändå kan upprätthållas, erbjuda möjlighet att i större utsträckning arbeta hemifrån. Ett litet antal myndigheter har uppgifter som kräver hög närvaro, exempelvis Statens Servicecenter.
  • Vi har beslutat att det Energi- och klimatråd (som vi startat tillsammans med Region Örebro län och alla kommuner och många större företag), ska slå följe med Fossilfritt Sverige och deras arbete med att regionalisera de färdplaner som näringslivet tagit fram. Då kan vi uppnå mer och snabbare.
  • Länsstyrelsen kommer att erbjuda alla kommuner i länet att samordna arbetet med att mäta narkotikaspår i avloppsvatten. Detta för att kunna identifiera långsiktiga trender i användande och substanser, vilket kan vara till hjälp i ett förebyggande arbete.
  • GVI eller Sluta Skjut ska införas i Örebro kommun i ett samarbete mellan Polismyndigheten, Örebro kommun och Länsstyrelsen. Det innebär i korthet att söka upp och erbjuda brottsbelastade individer en avhopparverksamhet.
  • Insamlingen till Världens Barn hade upptaktsmöte i Slottet. Unicef menar att barn i världen inte haft lika stor utsatthet sedan andra världskriget. Det beror på att covid, konflikter och klimatutmaningar sammanfaller tidsmässigt – vilket särskilt drabbar barnen. Kreativiteten var stor bland deltagarna om hur vi samlar in mest pengar för att ge barn förutsättningar till hälsa, skolgång och rehabilitering.
Personer på middag i Örebro slott

Insamlarna till Världens barn förbereder sig.

  • Laxå kommun storsatsar på kultur. I helgen äger första musikfestivalen under benämningen Tiveden Americana rum. En utställning om konstnären Bror Anders Wikström som kom från Lassåna och bildade konstnärskollektiv i New Orleans invigs samtidigt som en bok av Lisbeth Axelsson om Wikström ges ut. Av denna anledning kom Charge d'Affaires från amerikanska ambassaden, Pamela M. Tremont på tvådagarsbesök till Laxå.
Person ger present till en annan person.

Amerikanska ambassadens Charge d'Affaires på besök i Laxå.

  • Och så kan vi konstatera att vår riksdagsledamot tillika partisekreterare från länet, Lena Baastad-Rådström, avslutar sina uppdrag från november i samband med att partiledare Stefan Löfven avgår. Detta gör även närings- och landsbygdsminister Ibrahim Baylan.

Kontakt